Всеки пети преболедувал коронавирус има пост-Ковид синдром

Главоболие, кашлица, мозъчна мъгла са част то симптомите

28.03.2022 | 21:21 Редактор: Елеонора Танева
Всеки пети преболедувал коронавирус има пост-Ковид синдром

Около 20% или всеки пети от преболедувалите Ковид-19 продължават да имат оплаквания седмици или месеци след инфектирането си със SARS-CoV-2. Те съобщават за нови или възвръщащи се симптоми след оздравяване от епизод на остър Ковид-19, информира Министерството на здравеопазването.

Дългосрочни последици за здравето може да има дори ако протичането на инфекцията е леко или безсимптомно. 

Особено застрашени са хората, прекарали заболяването тежко, както и възрастните (при които имунната система е значително по-слаба), и лицата с хронични заболявания. Като пост-Ковид състояние се дефинира широк диапазон от оплаквания, продължаващи седмици и дори месеци след първоначалното инфектиране с коронавируса.

Най-често това са затруднено или учестено дишане, уморяемост или отпадналост, усещане за постоянно изтощение, затруднения в мисленето и концентрацията (т.нар. "мозъчна мъгла"), кашлица, болки в гръдния кош и корема, в мускулите и ставите, главоболие, диария, проблеми със съня, световъртеж, продължаваща във времето загуба на вкус и/или обоняние, тревожност, депресивно настроение и други оплаквания, които имат въздействие върху ежедневните дейности на индивида. В научната литература се съобщава и за случаи на промяна в месечния цикъл на жените, хормонален дисбаланс, косопад, замайване, повръщане и др.

Честотата на пост Ковид състоянията нараства с напредването на възрастта. 

Над 50% от засегнатите пациенти са във възрастовата група 74+ г., следвани от тези в групата 65-74 г. От МЗ уточняват, че децата също страдат от дълъг Ковид – според международните данни до ¼ от преболедувалите могат да имат продължаващи във времето симптоми.

Научните данни показват, че лицата със завършен ваксинационен курс са по-защитени от тежко протичане на заболяването и от дългосрочни последици за здравето при инфекция със SARS-CoV-2 (дори в случай на ваксинален пробив) в сравнение с неваксинираните срещу Ковид-19. Според проучване, проведено във Великобритания, при ваксинираните лица рискът от дълъг Ковид е с 47% по-малък. Резултатите от проучването показват още, че вероятността от хоспитализация при напълно ваксинираните намалява със 73%.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК