Лагери в Китен посрещат над 1000 бежанци от войната, молят държавата за помощ

Най-големият проблем е с отоплението на помещенията

07.03.2022 | 13:41 Редактор: Тодор Петров

Над 1000 украински граждани се очаква да бъдат настанени в хотели и почивни бази в Китен. В детски лагер вече са настанени близо 200 души, предимно майки с деца. 

Настя е почивала тук през лятото, сега обаче бяга от войната.

"Тогава беше друга атмосферата, беше весело, имаше много деца, всичко беше устроено, имаше персонал, аниматори… Сега няма нищо, сами си готвим. Вчера с приятелката ми ходихме по стаите да разнасяме тоалетна хартия, одеяла, защото е много студено. Искам да се върна вече вкъщи и да видя брат си, баща си и котката си", споделя тя.

"Всеки ден питам своите родители дали са живи. В бомбоубежище ли сте? Когато започне тревога, бягайте натам. Вчера цял ден са бомбардирали. Милиони, милиони хора бягат! Там просто убиват", казва Юлия през сълзи.

Александър Лишански, който досега е организирал детските лагери в Китен, казва, че няма да могат да се справят с отоплението, тъй като се плаща промишлен ток и моли за помощ държавата.

"Много е студено, сега основното е да помолим за помощ за отопление. Да стоплим ресторанта, където се хранят децата, за да могат да играят", посочи той.

"Хората, които не поискат убежище, ще продължат да разчитат на дарения. Това е до момента политиката на правителството. Ние сме осигурили поне храна за седмица напред. Търсим производител на пелети, който да дари известно количество", заяви зам.-областният управител на Бургас Пламен Янев.

"На три почивни бази им е разпоредено да подготвят базите за посрещане на бежанци от Украйна. Да, вярно, това са бази, които са разпоредени да се използват само лятото и затова сега се действа да се докарат отоплителни уреди", каза кметът на Китен Николай Марков.

В Китен тези дни се очаква да пристигнат близо 1000 бежанци от Украйна. Кметството моли за помощ държавата. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК