По пътя на спасението: Бесарабски българин помага на жени и деца да напуснат Украйна

С всеки изминал ден ситуацията става все по-опасна

06.03.2022 | 18:59 Редактор: Жаклина Иванова

В моментите на затишие десетки българи се опитват да напуснат Украйна. Сред тях е проф. Михаил Станчев, който днес успя да напусне Харков и тръгна към България. А бесарабски българин в района на Одеса помага на жени и деца да намерят спасение в Молдова.

"Колебание вече нямаше, напрежението става все по-сериозно. Решихме да отидем в по-безопасна зона в Украйна. Днес обядвахме - беше тихо, необичайно за нас, няма изстрели, самолети, сирени, сякаш е друг свят", сподели проф. Станчев.

10 дни той  е свидетел на ожесточени бомбардировки, а днес успяват със съпругата му да се качат на влак от Харков. Намираме ги в средата на пътуването им към град Кременчуг - в Полтавска област.

Проф. Станчев разказва, че средно по 15-20 хиляди души напускат града. Последната нощ на семейството в Харков е преминала сравнително спокойно, но към 5:30 часа сутринта отново е започнала стрелба. До момента са сменили три влака.

А в малък град в Одеса, близо до границата с Молдова, Роман Русев помага на десетки жени и деца да напуснат военните действия в Украйна.

"Благодаря на Господ, че не са тук руснаците", каза той.

Добавя обаче, че с всеки изминал ден в Украйна става все по-опасно.

"Много жени и деца има, които искат да напуснат Украйна. Ние им помагаме. Днес дойдоха хора от Очаков, близо до Николаев. В очите им се виждаше, че искат да избягат от руската армия и военните самолети, които са обстрелвали града", обясни Русев.

Той самият обаче засега не иска да се евакуира.  

"Имам трима сина. Ако руската армия дойде тук и Путин забие знамето си на украинска земя, чак тогава ще мислим къде да ходим", каза той.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК