България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В Перник отваря Център за настаняване за майки с деца, бягащи от ужаса на войната

Никола Рахнев разказа за "Прегръдки от България" - инициатива на "Гората.бг"

07.03.2022 | 08:15 Редактор: Искра Ангелова

Център за настаняване на майки с деца, бягащи от войната, ще отвори в Перник. "Прегръдки от България" е името на инициативата.

"Надяваме се да успеем да прегърнем над 70 майки с деца, бягащи от ужаса на войната. Към момента стотици хора се включват като доброволци с действия, дарения. Инициативата е на "Гората.бг" - фондация, която действа от много години", каза един от инициаторите - Никола Рахнев в студиото на "България сутрин".

"Когато светът е разтресен от това, което се случва, всички ние сме хора и трябва да помогнем, и да направим най-доброто, на което сме способни. Така възникна идеята преди няколко дни в голям имот в Перник, той е 789 кв. Решихме, че ще настаним именно нуждаещи се хора. С огромна вълна от съпричастност действаме вече 4 дни, правим ремонт", допълни Рахнев.

Инициаторът на добрата кауза поясни, че ще има и психологическа помощ.

"Хубаво е хората във Facebook да намерят "Гората.бг" или "Прегръдки от България", там има качени снимки и видеа от самото място. Към момента все още не можем да настаняваме хора. Очакваме в сряда да пристигнат леглата и матраците", обясни Рахнев в ефира на Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че се изграждат и кухни, за да могат бежанците да се чувстват като у дома си.

"Имаме вече обаждания от 2 майки с деца, които ще приютим по домовете си, докато станем готови. Със себе си те носят болката и ужаса от войната, носят притеснението и несигурността, както и надеждата, че това ще свърши. Имотът е мой, бях го взел с инвестиционна цел, но когато започна всичко - реших, че това е най-малкото, което мога да направя", добави Никола Рахнев.

А списъкът с най-необходимото е качен както в социалните мрежи, така и на сайтовете на фондациите.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Български продажни " душици". Сигнализирай за неуместен коментар