От Одеса до Варна: Историята на Александра и Игор за бягството от войната

Десетки кризисни центрове в България отвориха врати в помощ на бежанците от Украйна

07.03.2022 | 08:52 Редактор: Жаклина Иванова

От началото на войната десетки кризисни центрове у нас отвориха врати в помощ на бежанците от Украйна. Само за дни се събират хиляди дарения, а хора не спират да предлагат съдействие и подслон на нуждаещите се.

Александра Кавелчук е уредник в една от най-големите галерии на Одеса. Игор Соладов е психолог. Двамата напускат дома си още след първите бомбардировки.

"В 5:00 часа сутринта се събудихме от взрив, тогава започнаха бомбардировките от ракети", сподели Игор.

Оставят колата си на границата заради дългите опашки и тръгват пеша. След това - на стоп.

"Пътувахме много дълго през Молдова, Румъния. Стигнахме до Варна, а сега сме тук. Целият този път отне около 10 дни", разказа Александра.

От Румъния до България им помагат доброволци от кризисен център в София. В него вече шест дни се събират хора с обща кауза - да помогнат на хората от Украйна.

"Идват майки с деца, идват майки без деца, с три деца, с чужди деца, с кучета. Има цели семейства, успели по-рано да тръгнат преди мобилизацията и да се измъкнат", посочи Йоана Бесчук от Ситуационния център "Отворени врати".

От центъра събират храна, дрехи, детски пелени и играчки.

"В момента много важно за нас и трудно за получаване са лаптопи, таблети и телефони, на които децата биха могли да гледат анимационни филми. Най-голямата необходимост на хората, които идват от Украйна, е от човечност, от приятелство. От това хората да разберат, че тези хора са абсолютно същите като нас", добави Бесчук.

"Гледаме постоянно новини и много се страхуваме за хората там. Ситуацията става все по-лоша и по-лоша. Нашият президент заяви, че се очакват скоро и бомбардировки над Одеса", сподели Игор.

Двамата се надяват, че ще скоро ще се приберат вкъщи и искат само едно - сигурност за сина им.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Бушмил
преди 2 години
Ще ме извинявате, ама все едни и същи истории до безкрай... Има 1 млн. бежанци от Украйна вече. На всички ли ще им публикувате историите? Щото след двайстата история, да ви кажа - едни и същи са вече. Сигнализирай за неуместен коментар