Борисов обвини правителството в корупция: Арести, арести, докато те крадат

Това е част от борбата на "групировките" на Румен Радев и на Кирил Петков, смята лидерът на ГЕРБ

05.02.2022 | 15:30 Редактор: Здравко Черкезов
Борисов обвини правителството в корупция: Арести, арести, докато те крадат

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини правителството в участие в корупционна схема.

На среща със симпатизанти в Кирково той се позова на изявление на Румен Овчаров, че вчера новото ръководство на "Булгаргаз" е продало 60 хил. мегаватчаса природен газ на определени фирми, след като предишният борд е бил сменен заради обвинение за извършване на подобни сделки.

Според Борисов това е част от борбата на "групировките" на Румен Радев и на Кирил Петков.

"Тези две групировки какво правят снощи. Снощи в късна доба си подреждат да направят търг – 60 хиляди мегаватчаса природен газ, като времето между предлагането и реализацията на сделката е по-малко от 3 секунди. Това е подготвена продажба за определени фирми, това е количество равно на половината за деня консумация на цяла България."

Според лидера на ГЕРБ предложеният от кабинета бюджет крие риск за държавата.

"Те са толкова брутални в краденето в момента, че не се спират пред нищо. Ще откраднат, ще съсипят, ще пускат така прах в очите за социални уж помощи. И когато ударим чертата, дефицитите са огромни. И неслучайно всички финансисти, всички, казват, че рискът е огромен".

Въпреки че преди дни ГЕРБ отказа да участва във временната комисия, която да разглежда промени в Конституцията, Борисов заяви днес, че ГЕРБ има желание да участва в разговори за съдебна реформа и за създаване на възможности за разследване на главния прокурор. Той обаче не вижда желание от управляващите да потърсят подкрепа за постигане на конституционно мнозинство в парламента.

"Ако искаш, за да се промени конституцията, ще ти трябват две трети. Четирите партии в парламента нямат мнозинство да променят конституцията. Или ние, или ДПС, или "Възраждане" трябва да участва. Те нямат разговор, че някоя от тези партии ще ги подкрепи. За какво им е комисия в парламента, само за да се нарече Христо Иванов председател"

Лидерът на ГЕРБ се оплака, че репресията срещу членове и поддръжници на партията продължава.

"Моят дядо 44-та година по същия начин, партията на Рашков и сега припозната от Кирил Петков, защото от няколко дни реториката му е същата – арести, арести, докато те крадат. И то са крали с милиони. Те да ходят в Брюксел да говорят за корупция, за реформа в съдебна система, тези точно, тези негодници. Аз съм длъжен с тази партия да изляза срещу вас."

Той обвини управляващите, че са лъгали за кражби и нередности при изграждане на автомагистрала "Хемус" чрез инхаус процедурите, докато по думите му "сега техните министри работят и разплащат по абсолютно същия начин", предаде БНР.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК