Бившият директор на "Булгаргаз" Николай Павлов ще се яви в прокуратурата в понеделник

Румен Овчаров заяви, че новите управляващи продължават да продават евтин газ на Румъния

05.02.2022 | 13:45 Редактор: Ваня Кузманова

Бившият директор на "Булгаргаз" Николай Павлов ще се яви на разпит в понеделник. Призовката му идва само дни след заявката на премиера Кирил Петков, че очаква повдигане на обвинения след смяната на ръководството в дружеството. Бившият министър на енергетиката Румен Овчаров заяви в предаването "Опорни хора" по Bulgaria ON AIR, че новите управляващи продължават да продават евтин газ на Румъния, въпреки че обвиняваха предишното ръководство на Булгаргаз в същото.

Седмица след като беше отстранен от поста директор на "Булгаргаз" Николай Павлов е извикан за разпит. 

"Получих призовка и съм призован в качеството на свидетел в понеделник сутринта в Софийската градска прокуратура. Това, което се говори и това, което се обвинява Булгаргаз абсолютно не отговаря на истината. Всички решения са взети след детайлен анализ на експертно ниво", заяви бившият директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.  

На обвиненията за завишените цени на газа Павлов обясни, че дружеството е определяло сумите на база на формула, а сега целта на кабинета е да върне посредниците в енергетиката. 

"Пазарът да бъде разпачетосан. 95% от пазара се държи от "Булгаргаз" и не с насилствени методи. Никой до момента не може да предложи по-добри условия, освен Булгаргаз", допълни Николай Павлов.  

Тезата потвърди и бившият енергиен министър Румен Овчаров. Според него, продажбата на газ на занижени цени на Румъния от българи продължава и в момента. Въпреки че управляващите се обявиха против тази практика. 

"Само за този предиобяд са продаде 52 хил. мегаватчаса природен газ, който отива отново в Румъния. Нали този ги критикуваше до онзи ден. Дойдоха и още същият ден го правят. Сделката е направена за три секунди т.е. никой не може да се включи в тази сделка. Тя е предварително договорена", посочи бившият министър на енергетиката Румен Овчаров.  

И допълни, че предложението за намаляване на цената на природния газ с 18% от 1 февруари е направено от старото ръководство на "Булгаргаз". 

"Не е сериозно министър-председателят да каже на първия ден още, че новото ръководство веднага намали цената. За всички беше ясно, че не е встъпило в длъжност", коментира Румен Овчаров. 

Според бившия енергиен министър увеличението на цените в енергетиката от началото на годината е било неизбежно.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК