Рашков търси виновни за скъпия газ, бившият шеф на "Булгаргаз" не счита, че има такива

Очаква се скоро да има повдигнати обвинения, заяви вътрешният министър

02.02.2022 | 17:51 Редактор: Елеонора Танева

МВР провежда мащабни разследвания за кризата в енергетиката провежда. Проверяват се "Булгаргаз" и Комисията за енергийно и водно регулиране. До дни вероятно ще бъдат повдигнати и обвинения на бившия шеф на "Булгаргаз" Николай Павлов. Това стана ясно от думи на вътрешния министър Бойко Рашков.

Според вътрешния министър "Булгаргаз" е работила против държавния интерес. А разследване трябва да покаже има ли и кои са виновните за високите сметки за природен газ.

"Има едно лице, спрямо което ще се повдигне обвинение, надявам се в най-скоро време", заяви Рашков.

Той нито потвърди, нито отрече, че има предвид досегашния директор на държавното дружество Николай Павлов министърът нито отрече, нито потвърди

"Доближавате се до истината", лаконичен беше вътрешният министър.

Николай Павлов заяви за Новините ON AIR, че няма причини да му бъде повдигнато обвинение.

"Да не се опитват да измислят вина. Разглеждаме действията по този случай като показателни дали живеем в правова държава. С всичките си действия ние сме се ръководили от интересите на държавата. И е факт, че имаме едни от най-ниските цени в Европа", заяви Павлов.

Правителството обаче е категорично в позицията си. 

"Смяната на борда беше наложителна и аз заставам зад тезата, че ако те си бяха свършили работата както трябва, цената на газа нямаше да е с 30% нагоре", убеден е премиерът Кирил Петков.

"Започнахме да изясняваме какви са на практика тези факти – дали те са причинени от международна конюнктура или са резултат от действия вътре в страната на определени заинтересовани лица. Заинтересовани не от интересите на обществото, а от собствените си и тези на някои други. Тъй като са реализирани печалби, които ако не бяха реализирани, нямаше да има такова драстично поскъпване на цената на газа", обясни Рашков.

А освен газовата криза, ще се разследва и можел ли е енергийният регулатор да предотврати поскъпването на тока.

"Не е случайно и поведението на КЕВР. В момента се извършва проверка на експерт от независима комисия и се проверяват документи, които да се приобщят към доказателствата", уточни вътрешният министър.

Проверка се извършва и на най-голямата подземна централа на Балканския полуостров, чиито мощности обаче изобщо не били използвани, за да поемат консумацията през пиковите часове от денонощието. 

"И вместо да се отиде към ремонт, който се е налагал на съоръжението, чрез използване по договор, са ползвани гаражни фирми, които да поправят нещо, което не е по техните сили", разкри Рашков.

"Смятам, че ако се погледне назад във времето откога определени мощности не работят, ще стане ясно защо има обосновани съмнения защо нещо не е наред. Всички мощности в момента са важни заради ситуацията, в която живеем", каза енергийният министър Александър Николов.

А заради енергийната криза общините ще получат държавна помощ, но при определени условия.

"Всички общини, които имат недостиг и нямат възможност да плащат тези услуги, ще поискаме да видим размерите на финансовите им проблеми, за да ги адресираме. Едновременно с това във всяка такава община ще има проверка на АДФИ, за да сме сигурни, че липсата на средства не е функция на непрозрачни обществени поръчки", поясни премиерът. 

Опозицията обаче внесе свой законопроект, чрез който да бъде изплатена енергийна помощ на общини, училища, детски градини и църкви. Поискаха и оставката на председателя на парламентарната комисия по енергетика.

Кого трябва да компенсира държавата заради високите цени на тока и газа?

Всички домакинства, но само и единствено тях - без бизнеса.
19%
Единствено бизнеса - няма пари за всички домакинства, а и е важно предприятията да работят.
9%
Само болниците, училищата, детските градини и общините.
16%
Не трябва да компенсира никого, а да намери начин да спре поскъпването на услугите.
56%
Общо 501 гласа

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК