Енергийният министър: След рокадите в "Булгаргаз" газовата криза ще бъде преодоляна

На мястото на Николай Павлов за шеф на регулатора вече е избран Людмил Йоцов

29.01.2022 | 18:35 Редактор: Здравко Черкезов

Ръководството на "Булгаргаз" е сменено снощи. Като основна причина се сочи проверката на "Българския енергиен холдинг". Премиерът Кирил Петков смята, че именно старото управление е виновно за високите цени на газа. 

"Изборът на това как са били направени част от търговските сделки изглежда са се случвали на база или грешни решения, или не правилни решения. Но резултатът е един и същ - имаме по-високи цени на газа, отколкото трябва да имаме на базата на този борд", изтъкна той.

"Аз приветствам това, което се случи вчера и се надявам, че с всяка такава промяна българският потребител ще бъде защитен, а българският интерес като цяло ще бъде приоритет, а не нечии чужди и накрая всички да плащаме сметката", подчерта министър-председателят.

Николай Павлов не отговори на обажданията на екипа ни, по късно В писмена позиция от "Булгаргаз" обявиха, че Павлов е с Ковид, а дружеството е научило за уволненията от медиите и считат аргументите на БЕХ за неоснователни.  

На мястото на Николай Павлов за шеф на регулатора вече е избран Людмил Йоцов.  Енергийният министър Александър Николов смята, че след смяната в ръководството газовата криза ще бъде преодоляна. 
 
Коалиционните партньори от "Демократична България" (ДБ) заявиха, че очакват реални резултати и то скоро.  

"България можеше да избегне тази ценова ситуация и това зависи в голяма степен от ръководството на "Булгаргаз", надяваме се новото ръководство, което е по преценка на правителството, да вземе бързи мерки и да покаже бързи резултати, защото то няма да разполага със 100 дни", заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Лидерът на ГЕРБ остро разкритикува действията в "Булгаргаз". 

"Булгаргаз има два прочита за мене, пазар за милиарди, който в момента е държавен да го дадат и него а търговците да крадат стотици милиони и да го разбият. Две банди хасковски се бият кой да вземе контрола. Най-малко ми отива да защитавам Николай Павлов, който е министъра на енергетиката на Румен Радев него изчагъртаха", заяви Бойко Борисов.

Мораториумът за битовите потребители на ток ще отпадне, след като новото ръководство на КЕВР бъде назначено.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
georgi
преди 2 години
Ама направо в Европа ли енергиината криза ще бъде преодоляна? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Сатир
преди 2 години
Когато лекуваш пъпката вместо болестта...най вероятно си обикновен кр-тен. Сигнализирай за неуместен коментар