Петков за "Булгаргаз": Предишното ръководство е взело неправилни решения

В момента в дружеството текат проверки от БЕХ и ДАНС

29.01.2022 | 13:57 Редактор: Теодора Патронова

В петък в 17:00 часа Българският енергиен холдинг е взел решение ръководството на "Булгаргаз" да бъде сменено. Час по-късно е гласувана и точката с избор на ново ръководство. 

Като причина за смяната на ръководството са посочва проверката на БЕХ, която върви от няколко дни в "Булгаргаз", но конкретни данни от тази проверка не са известни. Bulgaria ON AIR научи, че най-вероятната причина е азерският газ, както и част от цените, които са сформирани в последните месеци у нас. 

Премиерът Кирил Петков коментира, че предишното ръководство на "Булгаргаз" е взело и неправилни решения. 

"Изборът на това как са били направени част от търговските сделки изглежда са се случвали на база или грешни решения, или не правилни решения. Но резултатът е един и същ - имаме по-високи цени на газа, отколкото трябва да имаме на базата на този борд", изтъкна той.

Само преди няколко дни "Булгаргаз" бяха обвинени, че са продавали от газа в "Чирен" към Румъния. Тогава от ръководството отговориха, че дружеството няма подобни правомощия. Междувременно започна и проверка от ДАНС. Резултати от нея към момента няма. 

Bulgaria ON AIR се опита да се свърже с шефа на "Булгаргаз" Николай Павлов, но той не отговори на обажданията ни. По информация на медията в момента той е с Ковид-19.

Премиерът заяви, че мораториумът, който е наложен в момента, ще остане поне докато ръководството на КЕВР не бъде сменено. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК