Петков: Очаквам да повдигнат обвинения на старото ръководство на "Булгаргаз"

Техните решения са предопределили скока на цените, смята премиерът

31.01.2022 | 17:20 Редактор: Тодор Петров

Премиерът Кирил Петков очаква в близките дни да бъдат повдигнати обвинения на освободеното в петък вечер ръководство на държавния газов доставчик "Булгаргаз". Това заяви самият Петков и допълни, че ръководството е било освободено веднага след като резултатите от проверка са показали, че е било възможно от Азербайджан да бъде внесено цялото договорено количество газ - 1 млрд. куб. метра за година. 

Азерският газ е значително по-евтин от руския, но това не е било направено с "оправданието", че не е готова газовата връзка с Гърция, по която по план трябваше да стане доставката.

"Част от техните решения са предопределили голяма част от скока на цените. Надявам се, че службите скоро ще ни дадат разяснение и може би ще повдигнат обвинение", заяви премиерът Петков.

По думите на премиера, "Булгаргаз" е избрал скъпия доставчик "Газпром" за сметка на евтината алтернатива на газ от Азербайджан. 

В отговор на нападките уволненото в петък ръководство на "Булгаргаз" публикува доклада от проверката на Българския енергиен холдинг, както и направените коментари и разяснения по този документ от страна на газовата компания. В тях се  казва:

"Булгаргаз" многократно отправи искане азерската страна да увеличи обема на доставките. "Булгаргаз" повече от година апелира за получаване на политическа подкрепа на най-високо ниво, за да доставя цялото количество по Договора на точка Неа Месемврия, но до момента в "Булгаргаз" няма постъпил отговор. 

В доклада от "Булгаргаз" обясняват и че продажбата на остатъчни количества газ на борсите не са причина за повишаването на цените в последните месеци. 

Според енергийния министър Александър Николов обаче, заради политиката на "Булгаргаз" цената у нас се е повишила много по-драстично в сравнение с поскъпването на европейските пазари. 

"Има доста дълга поредица от събития, свързани с начина на управление на ресурсите вътре в самото дружество. Както дългосрочните договори, така и управлението на хранилището в Чирен. Има ясно нежелание да се следва политиката, която енергийният и водният регулатор има в сектор "Електроенергия", именно регулиран и свободен пазар", заяви той.

Назначеният нов борд на "Булгаргаз е временен", поясни премиерът, и добави, че ще има публичен конкурс за избор на нов.

Кого трябва да компенсира държавата заради високите цени на тока и газа?

Всички домакинства, но само и единствено тях - без бизнеса.
19%
Единствено бизнеса - няма пари за всички домакинства, а и е важно предприятията да работят.
9%
Само болниците, училищата, детските градини и общините.
16%
Не трябва да компенсира никого, а да намери начин да спре поскъпването на услугите.
56%
Общо 501 гласа

Вижте още в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК