Петков: Свърши времето на грешните решения срещу националната сигурност и потребителите

Вярваме, че "Булгаргаз" е виновен за високата цена на газа, заяви премиерът

31.01.2022 | 15:42 Редактор: Елеонора Танева

Ако някой си мисли, че ще взема грешни решения срещу националната сигурност и едновременно с това да ощетява потребителите, това време свърши, заяви премиерът Кирил Петков.

Той уточни, че уволнението на управлението на "Булгаргаз" е функция на убеждението, че хората там не са си изпълнявали задачите по правилния начин. Правителството е убедено, че част от решенията, които са взети от компанията са довели  до високите цени на газа.

"Надявам се службите да ни дадат ясни разяснения и ще бъдат повдигнат обвинения. Вярваме, че "Булгаргаз" е виновен за високата цена на газа. Не можахме да чакаме нито ден, и затова тяхното уволнение беше още в петък. В следващите дни ще има повдигане на обвинения", каза още Петков. 

И уточни, че в сметките за февруари ще бъдат отразени компенсациите за по-скъпия ток.

"За цените на тока фактурите, които ще се получат през февруари, ще включват компенсации за декември и за януари. Тези фактури ще бъдат значително по-ниски. Решихме да започне работа група, която ще обсъжда помощите за общините в посока училища, болници, детски градини. Докато имаме ситуация като тази, в която МВР и ДАНС работи, където една лампа от едната страна на улицата струва 1587 лв., а от другата 5755 лв., докато не изчистим тези обществени поръчки не можем просто да говорим, че общините нямат пари за осветление. Както знаем осветлението не е  голям процент от разходите на общините", заяви Кирил Петков.

Кого трябва да компенсира държавата заради високите цени на тока и газа?

Всички домакинства, но само и единствено тях - без бизнеса.
19%
Единствено бизнеса - няма пари за всички домакинства, а и е важно предприятията да работят.
9%
Само болниците, училищата, детските градини и общините.
16%
Не трябва да компенсира никого, а да намери начин да спре поскъпването на услугите.
56%
Общо 501 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Сатир
преди 2 години
В следващите дни ще има повдигане на обвинения", каза още Петков. - Просто кире пак се обърка - повдигане на обвинения е друг приоритет. Сигнализирай за неуместен коментар