Рашков с разкрития за къщата в Барселона: Изрично подозират Борисов в пране на пари

МВР получи папка с данни за разследването на испанските служби

02.02.2022 | 18:55 Редактор: Здравко Черкезов

В Министерството на вътрешните работи са пристигнали папки с материали от испанските служби за така наречената "къща в Барселона". От две години Испания разследва пране на пари, свързано с определени политически и бизнес кръгове в България. Какво се съдържа в документите? 

За къщата в Барселона, в която до миналото лято живееше бившата манекенка Борислава Йовчева, разказа в свое разследване испанският вестник "Ел Периодико" през 2020 г. Според публикацията в схемата участва и Бойко Борисов, по онова време премиер на България. Две години по-късно МВР получава папка с данни за разследването на испанските служби.

"Изследвани са лицата, които имат връзка с тази къща. Борислава Йовчева, всички имена около нейното име, дори нейният баща, лицето, с което е сключила някакъв брак и други лица. Всичко това е отразено в детайли и е направен извод, че има данни извършено престъпление "пране на пари", посочи вътрешният министър Бойко Рашков.

На въпрос дали в разследването се посочва името на Бойко Борисов, силовият министър отговори:

"Изрично е посочено, че каталунската полиция подозира българския премиер Борисов в пране на пари. Не е директно обвинение, но това е написано в тези материали."

За собственик на луксозния имот преди време се обяви бизнесменът Александър Чаушев. Испанските служби са проверили произхода на 5-те млн. евро, инвестирани през две фирми в имота и в луксозен бутик за бельо. След като "Ел Периодико" осветява къщата в Барселона, настъпват промени. 

"Тези лица, които са обитавали там, са се оттеглили. Има насоки къде се намират, особено Йовчева, но предстои да се изясняват. Много е странно придобиването ѝ. За да се затрудни изясняването на този въпрос, се създават "изкуствено" едно след друго събития, така, че тези събития да затрудняват изясняваето на истината и произхода на средствата", обясни Рашков.

Според него най-вероятно става дума за международна схема за пране на пари. "Най-неприятното е, че се споменава името на бившия министър-председател Бойко Борисов", изтъкна вътрешният министър.

Работата по случая продължава и от страна на българските служби. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

4
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 година
3
4 rate up comment rate down comment 2
Сатир
преди 1 година
Рашков каза, нооооооооооооо не показа! Вече свикнахме, приказва си. Но да помисли пак - Политико ли писа или оторизирани власти в Испания? Сигнализирай за неуместен коментар
2
5 rate up comment rate down comment 1
ОПГ ГЕРБ
преди 1 година
Милиарди от бюджетни и европейски средства потънаха в офшорните фирми на бившата власт! Кюлчетата и пачките в чекмеджето са само малък подарък за рождения ден на величеството от благодарни бизнесмени... Сигнализирай за неуместен коментар
1
8 rate up comment rate down comment 6
Българка
преди 1 година
Дано само българските служби не потулят папките. Отдавна тиквата трябваше да е зад решетките. Тома Биков, доган, карадаъ, Пеевски, Костов и т.н. какво чакате още?!?!?!? Сигнализирай за неуместен коментар