С гол г*з таралеж ще мачкаш... Появи ли се нов тип политическо говорене у нас?

Дефицитите в политическия език са очевидни, смята експертът по пиар и комуникации Любомир Аламанов

25.07.2021 | 18:50 Редактор: Здравко Черкезов

В последните дни станахме свидетели на поредна размяна на тежки реплики и обвинения между вътрешния министър Бойко Рашков и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Появи ли се на политическата сцена у нас нов тип говорене и това ли е новата реалност?

"Що се касае до мутренските времена, съжалявам само за едно - че тогава не се справихме с вашия лидер. Но има време. От вас зависи, дайте ми тази възможност."

Това е реплика на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков от парламентарната трибуна по време на изслушване. 

"Ще ме чегърта и щял да се саморазправи този пияница. С гол г*з таралеж ще мачкаш. Това мога да ти кажа. Нещастник такъв! Ще плашиш хората и ще ги арестуваш. Това да не ти е '44-та година!" 

Близо 30 часа по-късно това беше отговорът на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов от поморийското село Бата. Изводът - дефицитите в политическия език са очевидни, смята експертът по пиар и комуникации Любомир Аламанов. 

"Комуникацията е много основна управленска функция и когато тя не е на високо ниво, има проблеми за цялата държава", посочи Аламанов. 

Изчегъртването вече е сред най-често използваните от политиците думи.

"Когато някои се е впил като паразит в тялото, коя е другата дума, която може да бъде употребена", изтъкна PR експертът. 

Аламанов, който работи в сферата на PR-а и комуникациите от 20 години, очертава и основната разлика между политиците тук и на Запад - това е умението да се извиняваш и обществото, което да го поиска.

"Когато някой направи грешка, той се извинява. Лидерите си позволяват това, което им позволяват избирателите. И когато няма демократични рефлекси, лидерите се позволяват повече. Ако подобно поведение си позволи лидер в Западна Европа, хората ще го изхвърлят веднага", категоричен е експертът по пиар и комуникации. 

Той обаче е убеден, че търпението и у нас започва да се изчерпва.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК