Рашков атакува Гешев и лидера на ГЕРБ: Не се справихме с Борисов, но има време

Изслушването на вътрешния министър в НС доведе до напрежение след въпрос на ГЕРБ

23.07.2021 | 13:37 Редактор: Здравко Черкезов

Вътрешният министър Бойко Рашков ще даде Иван Гешев на прокурор. Това съобщи Рашков по време на изслушване в парламента, където пред депутатите говори и правосъдният министър Янаки Стоилов.

Данните, събрани със СРС-та, могат да се използват само за наказателното производство и за опазване на националната сигурност. В сигнала на министър Рашков срещу главния прокурор обаче се посочва, че законът е нарушен, а целта била притискане на държавния глава

"По разпореждане на главния прокурор такива СРС-та се разгласяват... Който разгласи СРС-та, се наказва с лишаване на свобода. Трябва да се образува такова производство", заяви вътрешният министър.

Такова до момента нито един прокурор не е започнал, макар че всеки има това право. 

"Аз ще сезирам на определено ниво прокурор и ще очаквам от него някакво решение", обяви Рашков.

По думите на вътрешния министър до момента ВСС е сезиран неведнъж, но действия не са предприети. Материалът с доказателства срещу Гешев, Рашков подготвил още преди година, но едва след изборите го изпратил на правосъдния министър, който насрочил заседание на ВСС. 

"Предложението ми за освобождаване на Иван Гешев изпълни своята роля. Това не беше просто един акт, за да се предизвика дискусия. Нямам илюзии, че този състав на ВСС би стигнал до друго решение по същество - най-накрая тя завърши с произнасяне, че ВСС не е разглеждал това, което е обсъждал 7 часа", посочи правосъдният министър.

Изслушването на двамата министри доведе до напрежение в пленарната зала след въпрос на ГЕРБ. 

"Въпросът ми е кой да бъде главен прокурор. Номинирайте го от името на президента, от името на Божков и от името на други интересни лица", настоя Тома Биков.

На друг въпрос за времето си в Националната следствена служба (НСлС) Рашков отговори: "Съжалявам само за едно - че тогава не се справихме с вашия лидер. Но има време, от вас зависи, дайте ми тази възможност." 

"С нищо не се справихте тогава, г-н Рашков! Бяха най-мутренските времена тогава! Не можете да бъдете морален стожер, защото помним", отвърна Биков. 

Спорът продължи с критики към председателя на парламента Ива Митева за начина на водене на заседанието и приключи с обяснение от нейна страна, че бившите управляващи търсели провокация в залата

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК