Рашков дава Гешев на прокурор за разпространение на данни от СРС-та

Ще видим дали ще има образувано наказателно производство, заяви вътрешният министър

23.07.2021 | 10:29 Редактор: Здравко Черкезов
Рашков дава Гешев на прокурор за разпространение на данни от СРС-та

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков настоява да бъде образувано наказателно производство срещу главния прокурор Иван Гешев за разпространение на данни, събирани със СРС.

"Ще сезирам на определено ниво прокурор и ще видим дали ще има образувано наказателно производство. За изнасяне на данни от СРС-та има осъдени и сега въпросът е трябва ли да има образуването наказателно производство спрямо Гешев. Нито един прокурор не се престраши да го направи", коментира Рашков.

Той обясни, че данни, събрани със СРС, не могат да се изнасят в публичното пространство, те могат да се ползват само за нуждите на наказателното производство.

"Изнасянето на разговорите на президента във връзка с отправеното до КС искане за тълкуване има или няма имунитет държавния глава на сайта на прокуратурата няма за задача и цел да съдейства за делата, а целта на Гешев е конфронтация и притискане на държавния глава", скочи Рашков, цитиран от dnes.bg.

Става въпрос за публикуваните данни от СРС-та, които прокуратурата разпространи в края на януари 2020 г. На разговор на президента Румен Радев и командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков относно проверка на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за назначаването на съпругата на президента Десислава Радева за пиар на ВВС през 2014 г.

Рашков отсече, че докладът, който е изготвил и е предоставил на правосъдния министър Янаки Стоилов, на базата на който беше поискано предсрочното освобождаване на Гешев, не е политически документ.

"Материалът е подготвен миналата година и е предшестван от сигнали, които са изпратени от професионални организации. Съюзът на съдиите три пъти е сигнализирал ВСС, адвокатски съюзи също са изплащали сигнали, но ВСС не е обърнал никакво внимание на тези сигнали, а сега когато същите тези сигнали са част от този материал, който е внесен от правосъдния министър, те казват, че сигналите са с изтекли срокове", посочи Рашков.

Той добави, че още от встъпването на Гешев в длъжност са постъпил ли много сигнали към ВСС и към президента, но на тях също никой не им е обърнал внимание.

"Досегаем е главният прокурор юридически и както видяхме вчера недосегаем е нашият главен прокурор фактически и това, защото ВСС не се състои от хора с високи нравствени качества", обобщи министърът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК