Стоилов: ВСС избяга от отговорност, Гешев: Докладът на Рашков е юридическо нищо

ВСС реши да се остави без разглеждане внесеното предложение за отстраняването на главния прокурор

22.07.2021 | 17:40 Редактор: Здравко Черкезов

Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да се остави без разглеждане внесеното предложение на министъра на правосъдието Янаки Стоилов за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. 

Според правосъдния министър членовете на ВСС в своето мнозинство са избягали от отговорност, а според главния прокурор твърденията на служебния вътрешен министър Бойко Рашков са "лъжа" и "юридическо нищо".

"ВСС трябваше да се произнесе по съществото на въпроса. Това е негова воля, отговорност. Всъщност членовете на ВСС в своето мнозинство избягаха от своята отговорност. Мисля, че най-важният резултат от това заседание е, че дискусията се проведе в своята цялост", заяви правосъдният министър Янаки Стоилов.

"Главният прокурор не разследва, не повдига обвинения и не ръководи българските прокурори, следователи и съдебни служители. Това е лъжа. И е обидно първото изречение от юридическото нищо на служебния министър на вътрешните работи, в което се твърди, че прокурорите са в йерархична зависимост от главния прокурор и нямат собствено вътрешно убеждение", каза в своя защита главният прокурор Иван Гешев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК