Стоилов с тежки обвинения към Гешев, главният прокурор отвърна с контраатака

Оставката на обвинител №1 поискаха и протестиращи, те блокираха движението пред ВСС

22.07.2021 | 13:38 Редактор: Тодор Петров

Висшият съдебен съвет разглежда вече няколко часа искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Предложението дойде от правосъдния министър след доклад на вътрешния министър Бойко Рашков. 

Искането влезе за обсъждане при кворум от 15 членове на Висшия съдебен съвет от общо 22-ма. До момента по-голямата част от тях са на мнение, че няма законово основание за стартиране на процедурата, която е безпрецедентна в новата история на България.

Преди заседанието вносителят на предложението изрази очакване процедурата да бъде завършена в кратък срок. 

"Това е изпитание за ВСС. Фактите са ясни и колкото по-бързо приключи тази процедура - по-добре. Защото не бива да пречи на прокуратурата и да няма протакане", заяви министър Янаки Стоилов. 

Пред кадровиците той аргументира предложението с мотивите, посочени в доклада на служебния вътрешен министър: Тежки нарушения на закона, системно неизпълнение на задълженията и накърняване престижа на Съдебната власт. 

Властта си, според правосъдния министър, Гешев е превишил неведнъж. Като пример отново беше посочена акцията в президентството миналата година. Тогава служители на Бюрото по защита на свидетелите влязоха на "Дондуков" 2 и претърсиха кабинети. 

"Служителите значително надвишават броя на служителите в НСО. Най-ярките прояви на тези демонстративни прояви бяха определени като незаконосъобразни. Самият главен прокурор използва бюрото за защита - като своя паралелна охранителна служба", каза още Стоилов.

Обвинител номер 1 отговори, че редът за претърсване в президентството е спазен, а служителите на държавния глава нямат имунитет от разследване. 

"Няма как и не е вярно, че има нахлуване. Показани са разрешенията от съда", изтъкна Гешев.

Близо час той се защитаваше по посочените критики в доклада. 

"Извинявам ви се и съжалявам, че сте принуден да подпишете това предложение с ясното разбиране, че това е един политически акт", обърна се Гешев към Стоилов и добави, че актът бил на силовия министър. 

Оставката на главния прокурор поискаха и протестиращи, които блокираха движението пред Висшия съдебен съвет и внесоха подписка за отстраняване на Иван Гешев. Протестиращите настояват и за оставката на целия състав на ВСС.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК