Гешев към Стоилов: Нелегитимната политическа цел е компрометиране на ВСС

Принуден сте да подпишете това предложение, обърна се главният прокурор към правосъдния министър

22.07.2021 | 11:37 Редактор: Тодор Петров

"Всичко това, което се случва и ще продължи да се случва, е резултат не от това, че прокуратурата не работи, а точно, защото прокуратурата работи", каза главният прокурор на Иван Гешев на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет.

Обвинител номер 1 се обърна към проф. Стоилов с думите: 

"Извинявайте. Извинявам ви се и съжалявам, че сте принуден да подпишете това предложение с ясното разбиране, че то е един политически акт на изпълнителната власт, чрез служебен министър на вътрешните работи и министър на правосъдието, който политически акт за съжаление освен, че няма никакви юридически аргументи или квази юридически аргументи, в крайна сметка преследва една нелегитимна политическа цел."

Главният прокурор заяви, че тази нелегитимна политическа цел е още на първия лист от изложението на служебния министър на вътрешните работи. 

"Тя основно е не отстраняване на главния прокурор, а компрометиране и делегитимиране на ВСС, овладяване на части от съдебната власт или на цялата, и в крайна сметка нарушаване на основни европейски принципи като върховенство на правото, независима съдебна власт, разделение на властите и правова държава", заяви Гешев, цитиран от БГНЕС.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК