България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Румен Радев има последната дума за отстраняването на главния прокурор

ВСС в няколко заседания трябва да обсъди искането на Янаки Стоилов, заяви конституционалистът Симона Велева

22.07.2021 | 08:46 Редактор: Елеонора Танева

Днес няма как да има решение на Висшия съдебен съвет по искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Това стана ясно от думите на доктора по конституционно право Симона Велева в "България сутрин". 

"ВСС няма срок, в който да се произнесе. Трябва да има време, за да разгледа сигнала, магистратите трябва да изслушат главния прокурор по конкретния случай. Необходими са поне 4 заседания на ВСС и след това да се вземе решение дали има такова нарушение или не", обясни конституционалистът.

Тя подчерта, че решението за отстраняване на главния прокурор се взима от президента. 

"Ако се установи нарушение, извършено от главния прокурор, ВСС може да вземе решение и да предложи на президента да го освободи от длъжност. Радев еднократно може да върне предложението, но втори път няма право на това и трябва да подпише указ. Това е огледална процедура като по назначаването на главен прокурор", заяви Симона Велева пред Bulgaria ON AIR. 

Докторът по конституционно право уточни, че мотивите за искане за отстраняването на обвинител номер едно могат да бъдат субективни и обективни.

"Сред обективните основания са навършване на 65-годишна възраст, невъзможност повече от година да изпълнява задълженията си. Това важи за всеки един от тримата големи в съдебната власт. Сред субективните причини са трайно неизпълнение на задълженията, както и уронване на престижа на съдебната власт, както е в случая", добави Велева.

Тя подчерта, че неслучайно при избирането на главен прокурор се създава специална комисия, която обсъжда моралните качества на кандидатите.

Като важен приоритет за новия парламент конституционалистът посочи предприемането на мерки по негативните препоръки в доклада на ЕК за съдебната реформа у нас.

"Докладът е много сериозен знак, ние сме длъжни да предприемем мерки и да премахнем негативните коментари. Имаше опити за това със създаването на фигурата на прокурор за разследване на главния прокурор. В момента този казус е в Конституционния съд", уточни Велева. 

Според нея съдебната власт може да се реформира и без промени в Конституцията. 

"Не трябва да бъде облекчена процедурата за отстраняване на главния прокурор, трябва да се намери баланс на законово ниво. Така че той да бъде независим и да не може всеки, който от политиците поискат, да може да стартира процедура за отстраняването му", добави Велева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 0
Българин
преди 1 седмица
Не влиза в служебните пълномощия на Фигуранта да се меси в работите на Съдебната система и Прокуратурата. Кремълските шпиони у нас са бита карта. Сигнализирай за неуместен коментар