Радев и Янев с остри коментари след доклада на ЕК за родното правосъдие

Сред основните критики е липсата на наказателна отговорност на главния прокурор

21.07.2021 | 14:12 Редактор: Десислава Атанасова

Заключенията в годишния доклад на Европейската комисия към родното правосъдие – с остър коментар от институциите. Документът от Брюксел идва на фона на исканото отстраняване на обвинител номер 1 Иван Гешев, което ще бъде разгледано утре във Висшия съдебен съвет.

Недостатъците в българската съдебна система заеха ключово място в европейския доклад за състоянието на правосъдието у нас. 

"Констатациите и отстрани, и от чужбина, за състоянието на правосъдието, борбата с корупцията, медийната среда – трябва най-сетне да доведат до промяна. Що се отнася до вчерашните коментари на Спецпрокуратурата – ние очакваме да работи с факти, а не да съчинява приказки", категоричен е президентът Радев.

"Това, което беше заявено по отношение на необходимостта от съдебна реформа, е нещо, което всички българи очакваме и неслучайно почти всяка година не сме изненадани от критиките в докладите, които идват от ЕК" посочи служебният министър-председател Стефан Янев. 

Сред основните критики, които Европа отправи, е липсата на наказателна отговорност на главния прокурор. Според Брюксел прекомерната власт на фигурата на обвинител номер 1 остава системен проблем на българската съдебна власт. Подобни констатации от служебния кабинет станаха причина за доклад и на служебния вътрешен министър, който поиска Иван Гешев да бъде отстранен от поста си.

Освен нарушения, според него, липсва ефективно разследване и по ключови твърдения, като това, че политици и протестиращи са били подслушвани незаконно. 

"Прокуратурата сама проверява себе си. Този факт говори достатъчно красноречиво, каква проверка е извършила прокуратурата. Аз разполагам с коренно различна информация, която ще предоставя на парламента. Тя е предприела действия единствено в услуга на предишните управляващи, не без благословията на главата на прокуратурата", подчерта служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков. 

"Очакванията да се проведе сериозна и обективна дискусия и всеки един да осъзнава своята отговорност и да не се бърка независимостта на съдебната власт с недосегаемост, на която и да е институция", заяви министърът на правосъдието Янаки Стоилов.

Загриженост за състава и дейността на Висшия съдебен съвет изразяват и от Европейската комисия. 

Повече вижте в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК