Спецпрокуратурата: Искането за отстраняване на Гешев е политическо

Вътрешният министър Бойко Рашков изпрати сигнал с данни за нарушения, извършени от главния прокурор

20.07.2021 | 17:33 Редактор: Жаклина Иванова

Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство по казуса "Барселонагейт" за пране на пари. От Спецпрокуратурата коментираха и искането за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Миналата седмица вътрешният министър Бойко Рашков изпрати сигнал до правосъдния министър с данни за нарушения, извършени от обвинител номер едно.

"Съвсем лаконично ще кажа, че за мен това искане е политическо, но аз съм магистрат и няма да правя такъв политически коментар", посочи ръководителят на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

От Спецпрокуратурата отрекоха да е имало нахлуване в президентството. Това е един от мотивите за исканото отстраняване в доклада на вътрешния министър Бойко Рашков.

"Никога и по никакъв начин не са нахлували в сградата на президентството. Магистрати от Специализираната прокуратура извършиха действия по разследване след надлежно разрешение от български съд. Пристъпиха на територията на президентството след покана и при спазване на вътрешните правила", обясни Маджарова.

По случая със закупената къща и луксозен магазин в Барселона, в който беше замесено името на бившия премиер Бойко Борисов, се води разследване в Специализираната прокуратура още от миналата година. Бившият премиер Борисов не е търсен за разпит след образуването на делото.

"Имаше предварителна проверка по случая, която прерасна в образуване на досъдебно производство, а по делото тече интензивно разследване. В момента има финансова експертиза за събиране на доказателства за произхода на едни средства", добави тя.

Спецпрокуратурата е повдигнала още едно обвинение на бизнесмена Васил Божков. То е за организиране на безредици по време на протестите срещу правителството и главния прокурор, започнали миналото лято.

"В това досъдебно производство, същият този бизнесмен, който се укрива в Дубай, е с повдигнато обвинение, като ръководител и организатор на престъпна група, която има за цел чрез други участници в престъпното сдружение, извършване на подривни действия там, където се извършват мирни стачни действия", коментира още ръководителят на Спецпрокуратурата.

Със събиране на доказателства по случая от Спецпрокуратурата оправдават и подслушването на участници в протестите.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК