Рашков: Гешев прави грешки, които граничат с престъпление, Борисов да каже коя е Мата Хари

От прокуратурата отказаха коментар по обвиненията, Борисов атакува

18.07.2021 | 13:40 Редактор: Десислава Атанасова

Първи коментар на силовия вицепремиер Бойко Рашков след доклада, с който поиска отстраняване на главния прокурор. Според служебния вътрешен министър в него се съдържат данни за престъпление, извършвано от обвинител номер 1. Рашков поиска ключови случаи, свързани с бившия премиер Бойко Борисов, да бъдат разследвани. Отговорът на експремиера не закъсня. 

Рашков пише доклада срещу главния прокурор още преди да стане вътрешен министър – без политическа цел, но и без надежда, че Гешев ще бъде отстранен сега.
 

"Няма толкова големи наивници да смятат, че този състав на ВСС, който е избрал Гешев преди година и половина – същият състав ще си промени мнението.  ВСС не реагира в нито един случай, в който Гешев направи нещо, което заслужава вниманието на този кадрови орган на съдебната власт, което е показателно", смята Рашков.

Така, ако след края на мандата му през следващата година, ВСС остане в същия състав, Гешев може да остане начело на държавното обвинение до края на мандата си, смята силовият министър.

"Гешев направи много груби грешки, включително такива, които граничат с престъпление. Той ни излага и пред света", посочи служебният вътрешен министър. 

Сред грешките на главния прокурор, силовият министър посочи публикуваните разговори по делото "Бобокови“ и акцията в президентството на 9 юли миналата година. Както и липсата на разследвания срещу бившия премиер – за къщата в Барселона, разговора с бившия шеф на Агенция "Митници“ Ваньо Танов и снимките от спалнята му. 

"Да каже коя е Мата Хари, която е влязла в правителствената резиденция, с каква цел е влязла там. Аз мисля, че ако не сега, то в най-близко време ще имаме тази възможност, да доведем разследването за кюлчета злато и милиони евра в нощното шкафче – този случай да бъде изяснен в детайли" поиска Рашков.

От прокуратурата отказаха коментар по обвиненията. Отговорът на експеремиера обаче не закъсня:

"Ако му кажа всичко, което мисля за него – верно трябва да ме осъдят. Просто ме е жал за полицаите. Нито съм имал къща, нито имот, нито каквото и да било – и ако това се докаже аз ще я дам. А те проверяваха испанци, французи, китайци, за всички тези набеждавания си има текстове в НК. Така, че да продължават. Не ме интересува нито Лозан Панов, нито Иван Гешев. Да ги правят каквото си поискат", категоричен е Борисов.

Силовият вицепремиер не изключи възможността Борисов да бъде извикан за разпит отново и по посочените случаи. 

"Да ме викат колкото искат. Не ме притеснява абсолютно нищо. В същото време него няма ли да го викнат да го питат тези 19 имота как ги е придобил", заяви Борисов.

Повече вижте в репортажа на Християна Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК