Какво пише в новия доклад на ЕК за върховенството на закона у нас (ОБЗОР)

Разгледани са четири сфери, сред които съдебната система, антикорупционната рамка и медийната среда

20.07.2021 | 18:48 Редактор: Здравко Черкезов

Липсата на отчетност на главния прокурор, контролът върху решенията на магистратите и съдебната отговорност остават сред най-сериозните проблеми в България. Това са част от изводите във втория доклад за върховенството на закона у нас на Европейската комисия

Комисията разглежда четири сфери, сред които съдебната система, антикорупционната рамка и медийната среда

Предизвикателствата за независимостта на съдебната система в България остават, се казва в доклада от 25 страници. Като конкретен пример се дава отмяната от Конституционния съд на закона за отчетността на главния прокурор и неговите заместници. 

Остава и загрижеността за състава и функционирането на Висшия съдебен съвет. Има и безпокойство за процедурата, по която се правят назначенията на съдиите на по-високи позиции. Брюксел отправя и критика за недостатъчния брой присъди на политици

По отношение на антикорупционното законодателство усещането за корупция в публичния сектор остава високо сред бизнеса. А окончателните присъди за корупция на високо ниво са малко и няма солидни резултати, е изводът на Брюксел. 

Основно място в доклада тази година заема и медийната свобода. Работната среда и безопасността на журналистите пораждат безпокойство. Политическата намеса в медиите продължава да бъде актуален въпрос. 

В главата за България само веднъж, и то под черта, са споменати американските санкции по закона "Магнитски", наложени срещу шестима българи. 

От Еврокомисията уверяват, че те нямат никакво отношение към изводите в доклада. Докладът обаче сам по себе си не може да доведе до последствия, а от Комисията настояват страните нарушителки да бъдат лишени от евросредства

От Прокуратурата на Република България коментираха лаконично, че представеният доклад е реалистичен, а дадената положителна оценка е заради работата на Спецпрокуратурата по разкриването на корупция по високите етажи на властта.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК