Ексклузивно с Кирил Петков: Няма да строим АЕЦ "Белене", влизаме в Еврозоната през 2024 г.

В интервю за Слав Оков и Bloomberg премиерът отхвърли слуховете за разполагане на войски на НАТО у нас

05.01.2022 | 18:36 Редактор: Елеонора Танева

Цените на тока, Северна Македония и разполагането на войски на НАТО - това са основните теми, които премиерът Кирил Петков засегна в едно от първите си интервюта за международна медия. Пред телевизия Bloomberg той уточни, че разговорите за разполагане на войски на НАТО у нас предстоят. 

Изграждане на нова мощност в АЕЦ "Козлодуй" и ползване на алтернативни източници на енергия могат да помогнат в решаването на енергийната криза и високите цени на въглеродните емисии. Това заяви премиерът Кирил Петков в интервюто, което даде за Слав Оков.

"Геотермалната енергия, както и тази от възобновяеми източници, биха могли да бъдат алтернативен вариант след затварянето на въглищните централи и мините. Така ще можем да избегнем и безработицата в този отрасъл. Централите може и да приключат работа през 2040 година, но не крайният срок е най-важното. Ако цените на въглеродните емисии се запазят на сегашните си нива или продължат да растат, те много трудно ще намират реализация", заяви министър-председателят.

Кирил Петков коментира и развитието на ядрените мощности в България. И отхвърли категорично идеята за изграждането на втора атомна централа. 

"Не, "Белене" няма как да строим. Но бихме могли да увеличим капацитета на сегашната централа в "Козлодуй". Това е възможност", уточни премиерът. 

Той потвърди готовността за среща с македонския си колега Димитър Ковачевски, както и да се създаде съвсем различна рамка на преговорите между София и Скопие. 

"Досега вниманието беше насочено предимно към историческите спорове. Но смятам за по-важно дебатите да носят полза за всички участници в тях. Затова отваряме пет нови теми в дневния ред – ЕС, инфраструктура, икономика, културен обмен и история", конкретизира Петков.

И добави, че най-важно е каква ще е практическата полза за гражданите на двете държави.

"Например, не разбирам защо трябва да летя през Виена, за да отида в Скопие... Би трябвало да имаме полети София-Скопие. Не разбирам и защо нямаме жп връзка София-Скопие", каза Петков.

Премиерът отхвърли слуховете за разполагане на войски на НАТО на наша територия заради нарастващото напрежение в Украйна.

"На този етап не сме обсъждали нито с някой от партньорите ни в НАТО, нито в рамките на правителството конкретен план за разполагане на военни части", заяви Кирил Петков. 

Министърът-председателят потвърди, че България ще стане член на Еврозоната на 1 януари 2024 година.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
аде
преди 2 години
Да продадем тогава блоковете на французите, те били много прости-щели да правят 14 атомни централи. Ние ще сме на слънчеви панелчета. Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 3
Нина
преди 2 години
2
4 rate up comment rate down comment 6
анонимен
преди 2 години
Даааа, странно с държи Кирчо...ама няма избор трябва да играе по зададените правила... Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 1
недалновидност
преди 2 години
Какъв смисъл има да изграждаме нови енергийни мощности, като цената на тока се определя от богатите потребители не общоевропейската борса? Ние и пет АЕЦ-а да построим, те ще захранват Европейския енергиен пазар! Сигнализирай за неуместен коментар