НС: С ултиматум или не, договорът за сътрудничество между РСМ и България трябва да се спазва

"Има такъв народ" подчертаха, че няма да отстъпят от спазването договора за сътрудничество

05.01.2022 | 17:45 Редактор: Теодора Патронова

Позицията на България за Северна Македония не може да бъде променяна с лекота или да се превръща в разменна монета за постигане на други цели. Това коментираха депутати от различните парламентарни групи след публикацията на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов отпреди дни. Той призова България да свали ветото за членството на Република Северна Македония в Европейския съюз, а в замяна да паднат на визите за САЩ и да получим членство в Шенген.

В кулоарите на парламента депутатите от "Има такъв народ" отхвърлиха критиките към позицията на лидера си Слави Трифонов. Те подчертаха, че няма да отстъпят от това, че трябва да се спазва договора за сътрудничество и приятелство с България.

Изказването на Трифонов предизвика вълна от разнопосочни коментари от парламентарните групи.

"Мисля, че трябва да останем в рамките на говореното в коалиционното споразумение, а именно да разширим диалога с РСМ и това да са нашите основни приоритети. Не мисля, че трябва да търгуваме членството на РСМ в ЕС. Поставянето на условия и извиването на ръцете на ЕС - не мисля, че е правилният подход, следва да запазим добрия тон, а не с ултиматум", заяви Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната".

"Не може да се търгува членството на Македония за визи или за каквито и да било други облекчения. Националният интерес не подлежи на компромис, търговия и пазар", подчерта лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. 

"Вероятно такъв тип търговия е нормален в международните отношения, но за първи път като че ли виждам да се прави с пост във Facebook. И оттам идва проблемът", коментира Владислав Панев от "Демократична България".

"Импровизации по тази тема не бива да си позволяваме да има такива, имаме си национална позиция, нека не се опитваме да си играем с нея. Тя е ясно декларирана, така че призовавам всички да спрем с импровизациите и закачките по тази тема", изтъкна Александър Симов от БСП.

Най-критични се оказаха от ГЕРБ и се възмутиха, че научават за идеите на новите управляващи не по официален път, а от чужди медии.  

"Явно има не само хаос, но и липса на идеи как да се реши въпросът с преговорите на РСМ и България и това води до задънена улица", поясни Христо Гаджев от ГЕРБ.

Всяко от българските министерства ще предложи въпроси, които да бъдат повдигнати на предстоящата среща в края на месеца между премиера Кирил Петков и номинирания за негово колега в Северна Македония Димитър Ковачевски. 

Вижте повече в повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК