България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо Слави Трифонов остана неразбран за РСМ и откъде идва езикът на омразата?

Коментар на доц. Спас Ташев, Владимир Перев и Любомир Кючуков

05.01.2022 | 09:13 Редактор: Жаклина Иванова

Три партии от управляващата коалиция - "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България", категорично се разграничиха от позицията на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов за отношенията ни със Северна Македония.

"Слави Трифонов допуска една голяма грешка в този пост. Стилът на изразяване е доста сложен, поради което той е останал неразбран. Идеята му е чрез контрапунктове да представи своята теза, тоест Америка има желание РСМ да стане член на ЕС, но това не се случва. По същия начин ние имаме желание да отпаднат визите за САЩ, но това не се случва, тъй като всяка държава има своите национални интереси. Това послание беше изтълкувано като поставяне на сделка", заяви доц. Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека към БАН в студиото на "България сутрин".

В коалиционното споразумение ясно е записано, че за позицията ни към РСМ ще се следва сегашната линия. Според него всяко прибързано действие по отношение на Северна Македония може да доведе до негативни последици.

Журналистът Владимир Перев обясни и как е приет постът на Трифонов в македонските медии.

"Македонците не знаем дали разбрахме правилно. Трифонов в своите постове иска всичко - Америка да разпусне визовия режим за България, както и България да влезе в Шенген", каза той.

По думите му огромна част от хората осъзнават, че Слави Трифонов, като човек, който има партия и е политическа личност, преди всичко е шоумен.

Доц. Ташев коментира и дали новата власт в България и новата власт в Северна Македония могат да поставят мост.

"Нова власт по стари проблеми. Македонският въпрос е наследство, тежест в българската дипломация. Много правителства са падали, тъй като са допускали грешки по отношение на Македония", заяви той.

Става дума обаче за основни ценности и права, за репресии, които и днес се провеждат там, смята доц. Ташев.

"Познавам хора, които бяха бити жестоко, защото са българи. Езикът на омразата изхожда и от историческите корени. Проблемът трябва да се реши преди Скопие да започне своя път към Европа", добави събеседникът.

Бившият зам.-външен министър Любомир Кючуков обясни пред Bulgaria ON AIR, че в ситуацията не говорим за конкретни личности, а за политики.

"За съжаление, през последните години върви процес на настройване на общественото мнение в обратна посока. Както Преспанският договор с Гърция, така и Договорът за добросъседство със Северна Македония бяха посрещнати негативно от немалка част. Ще има негативни настроения при какъвто и да е резултат", изтъкна той.

България трябва да дефинира успеха по казуса с РСМ, категоричен е Кючуков.

"Успех би било постигането на двустранно съгласувано споразумение. Второ - то да съдържа ясни ангажименти, трето - да бъде съпроводено с пътна карта, която да гарантира изпълнението на ангажиментите във времето. Четвърто - да подлежи на контрол в рамките на преговорния процес за членство на РСМ в ЕС", смята бившият зам.-външен министър.

"През последните два месеца на миналата година Скопие отдели 30 млн. евро за черен пиар и лобистка дейност с цел да се прокарат тези пропагандни твърдения срещу България. Грешката на България е една изключително пасивна политика", убеден е доц. Ташев.

Според него България дълго време не е била разбирана по отношение на аргументите ѝ.

"През последните месеци видяхме една промяна. Това стана благодарение на позицията, която Радев заяви в Словения. Той постави акцент върху правата на човека. Видяхме едно стъписване в западните лидери. Видяхме едно реално разбиране към българската позиция. Ние защитаваме едни чисто хуманни принципи", завърши доц. Ташев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК