Изкривена история и натиск: Най-големият грях в РСМ е да си българин

Люпчо Георгиевски, Георги Църномаров и Благой Шаторов в "Брюксел 1"

25.12.2021 | 18:03 Редактор: Тодор Петров

Трима македонски българи от Културния център "Иван Михайлов" в Битоля гостуваха в студиото на предаването "Брюксел 1" навръх Коледа.

Били са временно затворени заради пандемията, но в момента работата на Културния център продължава. За пръв път от "Иван Михайлов" повдигнаха въпроса за вписването на българите в Конституцията на Република Северна Македония.

Изпратили са писмо до президента Стево Пендаровски, визирайки над 120 хил. граждани с български произход и български паспорти.

"В една демократична страна има място за всички, а няма място за македонските българи", посочи председателят на Културният център "Иван Михайлов. Искаме цялата македонска общност да види, че в Македония живеят българи", заяви председателят на КЦ "Иван Михайлов" Люпчо Георгиевски.

"В никакъв случай не сме равноправни. Още в училище се казва, че българите са окупаторска и фашистка страна. Че са монголци и татари, че не сме едно и също, че никога българи не са живели в Македония. Съществува натиск, но по-тих и не може да се докаже. Извършва се чрез учебниците и Facebook групите. За Сърбия няма никакъв проблем. Най-големият грях в Македония е да си българин", обясни Георги Църномаров пред Милена Милотинова.

А Благой Шаторов даде следния пример на тормоз:

Нашите деца ги учим на истинската история, а в училището учат, че техните предци са били фашисти и окупатори. И учим децата така: Това е истината, ама в училище кажеш каквото пише в учебника, за да нямаш проблеми. Иначе ще имат лоши оценки и намалено поведение. 

По думите на Църномаров "приятелите ни от ЕС не вярват, че има натиск" срещу българите в РСМ.

Защо сърби, албанци, власи, роми и турци са част от македонската Конституция, а не може в нея да присъстват българи, чудят се тримата гости в студиото. Те очакват фалшифициране на данните от преброяването на населението в РСМ, що се отнася до българското малцинство.

Българите в Северна Македония се страхували да си търсят правата, защото можело да не си намерят работа и да имат проблеми с правителството и полицията.

"Правителството да обясни на Европейската комисия как 120 хил. българи ги няма в Македония. Организациите на македонските българи ще реагираме и ако иска, България може да ни подкрепи. Записват те като македонец и не те питат", подчертаха македонските българи.

Гостите в студиото дадоха пример, че в македонския речник има дума "избугариш", която означава, че "съсипваш" нещо.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК