За 2 месеца РСМ наляла 30 млн. евро за антибългарска кампания в Европа?

ЕС ще окаже натиск върху региона, но върху Скопие, убеден е доц. Спас Ташев

20.12.2021 | 21:57 Редактор: Елеонора Танева

Президентът Румен Радев обяви, че свиква Консултативния съвет за национална сигурност в първата половина на януари. А темата е Северна Македония. 

"Целта му е да може политическият елит да се произнесе по тази тема. Той беше направил преди време среща с ДАНС и им постави проблема с потъпканите права на българите в РСМ. Тогава в Скопие приеха инициативата като намеса във вътрешните им дела. А проблемът се поставя от самите граждани, които са с българско самосъзнание", подчерта доц. Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека към БАН в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че 7 организации в РСМ се обединиха с апел до българския президент. 

"Основната идея е българите от Северна Македония да бъдат признати за народ, защото там няма малцинства. Македонците са признали албанците, сърбите, турците, ромите, румънците. А българите ги няма. Няма логика. Заев реално не отрича, че съществуват българи. Но ще ги признаят, когато РСМ стане член на ЕС. Заев е търговец, но търговец на дребно", заяви доц. Ташев. 

След днешната среща на министър-председателя Кирил Петков с гръцкия премиер той видя напредък в позицията на южната ни съседка по темата с присъединяването на РСМ към ЕС.

"Само преди 2 месеца на срещата в Словения Мицотакис отправи директни критики, че позицията на България не е правилна и РСМ трябва да започне преговори. След днешната среща той подчерта, че това трябва да стане при спазване на договорите за приятелство, които са подписани", подчерта доц. Спас Ташев пред Bulgaria ON AIR.

И определи промяната в позицията като "голям скок". Експертът заяви, че има информация за дадени над 30 млн. евро през последните 2 месеца от страна на РСМ за антибългарска кампания в Европа. Той е убеден, че ще има натиск върху региона, но върху Скопие, за да се реформира. 

"В РСМ нищо не се случва, а властта само прави далавери. Криминалната престъпност се е сраснала с властта. Новият лидер, който ще дойде,  дори и да е в близки отношения със Заев, не може да не се вслуша в съветите на Европа", убеден е Ташев. 

Както и в това, че българската общност в РСМ ще бъде призната.

"Защото България няма да вдигне ветото. Не може да има граждани втора категория, независимо дали са българи или не. Има 120 000 граждани, които са заявили пред нотариус, че искат да се припознаят като българи", каза още доц. Спас Ташев. 

Той допусна, че преди изборите от "Продължаваме промяната" може да са имали разговори с РСМ и да са дадени обещания. Но след коалиционното споразумение никой не би си позволил крачка встрани от официалната позиция, която България отстоява и условията за вдигане на ветото върху членството на РСМ в ЕС.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК