Зоран Заев остава премиер, докато се споразумее с Кирил Петков за ЕС

Това заяви специалният представител на македонското правителство за България Владо Бучковски

08.12.2021 | 12:39 Редактор: Здравко Черкезов
Зоран Заев остава премиер, докато се споразумее с Кирил Петков за ЕС

Оптимист съм, че ще има резултат в спора с България. Очакваме един от приоритетите на новото българско правителство да бъде именно "македонският въпрос". Това заяви специалният пратеник на македонското правителство за България Владо Бучковски пред местната редакция на DW.

За РСМ обаче въпросът е – кога, подчерта той.

"Ако не се договорим със София сега, докато Заев е министър-председател, ще влезем в нова несигурност", каза специалният пратеник.

"Пак ще загубим много време, а вече нямаме време за чакане! Прекалено дълго чакахме в България да има политическо правителство. Все по-сигурно е, че следващата седмица тя ще получи ново правителство начело с Кирил Петков. Всички конкретни резултати от водените до момента преговори трябва да се съгласуват с новото правителство в България, последвано от междуправителствена сесия под председателството на двамата външни министри. Аз лично съм оптимист, че ще има резултат, но за нас е по-важно – кога? Очакваме един от приоритетите на новото правителство в България да бъде именно "македонският въпрос". Всъщност предполагаемият бъдещ премиер Петков намекна за това в интервю за Дарик радио преди 4 дни", припомни Бучковски.

Относно казаното от Петков, че "даването на "зелена светлина" на преговорите за присъединяване незабавно, без обсъждане, само ще укрепи националистите и в двата лагера", Бучковски коментира, че шест месеца биха променили напълно настоящите очаквания на македонските власти, които подчертават, че трябва да се използва декемврийско-януарският "прозорец на възможности".

"Ако не се договорим сега, докато Заев е премиер, ще влезем в нова несигурност. Премиерът Заев остава на позицията да приключи този преговорен процес с новия български министър-председател. Това е изключително важно за определяне на времеви срок за намиране на компромисно решение и премахване на блокадата от страна на България", каза той.

Бучковски припомни, че следващото председателство на ЕС е във Франция, в която има президентски избори през април, затова няма много време преди началото на кампанията им.

"Вчера на Софийския форум подчертах, че прозорецът на възможностите е отворен сега", каза Бучковски, цитиран от БГНЕС.

Относно спекулациите кой ще бъде новият външен министър на България, Бучковски каза: 

"Аз лично не се страхувам кой ще ръководи българското външно министерство в новото правителство. Той трябва да следва правителствената политика. Позициите на новата управляваща коалиция бяха оповестени публично по време на прозрачните им преговори. Определено очакваме конструктивен подход от българска страна и промяна в методологията на прилагане на нашия Договор за приятелство и сътрудничество, с интензивна работа на съвместни работни групи в различни области - икономика, инфраструктура, образование, култура, човешки права, но и засилена работа на съвместната "Експертна комисия по исторически и образователни въпроси".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК