Радев и Мицотакис категорични: Още един ГКПП ще допринесе за туризма и икономиката

Ускоряването на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция е приоритет и за двете страни

20.12.2021 | 16:31 Редактор: Елеонора Танева
Радев и Мицотакис категорични: Още един ГКПП ще допринесе за туризма и икономиката

Президентът Румен Радев обсъди с министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис насърчаването на двустранната енергийна, транспортна и икономическа свързаност.

Президентът призова Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и РСМ и Преспанското споразумение между Гърция и РСМ да бъдат включени в преговорната рамка на югозападната ни съседка за членство в ЕС.

Ускоряването на процеса по изграждане на междусистемната газова връзка между България и Гърция е приоритет и за двете страни, бе подчертано на срещата. Допълнителен позитивен ефект за енергийната диверсификация ще има и стартирането на терминала за втечнен газ край Александруполис, което се очаква да стане през 2023 г. и в който България притежава 20% от акционерния капитал на дружеството, което ще го построи и управлява.

Подобряването на транспортната свързаност, включително и чрез откриването на нови ГКПП, ще допринесе за последващо увеличаване на двустранния икономически обмен и на туризма, беше посочено по време на разговора. Румен Радев открои и успеха на южната ни съседка да привлече крупна инвестиция от един от глобалните технологични гиганти в страната. 

Румен Радев изрази увереност, че проведените по-рано разговори на правителствено ниво ще дадат силен импулс за реализацията на важните двустранни проекти, които са от значение за целия регион. По думите му България и Гърция споделят важна отговорност за сигурността и стабилността в региона, както и за европейската перспектива на нашите съседи.

Министър-председателят Мицотакис изрази удовлетворението си, че е първият европейски държавен или правителствен ръководител, който посещава България след проведените през месец ноември избори у нас. 

"За нас политическата стабилност в приятелската и съседна страна има много голямо значение", посочи Мицотакис.

Снимка: Президентството

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК