Депутатите гласуват проектокабинета "Петков"

Необходими са 121 гласа от народните представители

13.12.2021 | 07:02 Редактор: Теодора Патронова
Депутатите гласуват проектокабинета

На извънредно заседание на Народното събрание депутатите ще гласуват предложения от "Продължаваме промяната" и коалиционните партньори кабинет.

В събота предложеният за министър-председател Кирил Петков получи и върна изпълнен мандата за съставяне на правителство при президента Румен Радев.

Малко по-късно Петков представи и структурата на Министерския съвет. Тя е разпределена на принципа 10:4:4:3. "Продължаваме промяната" взима 10 места, по 4 за "Има такъв народ" и БСП, и 3 за "Демократична България".

Кабинетът "Петков" ще се състои от 21 министри и петима вицепремиери - така всяка политическа сила от коалицията ще има вицепремиер. За да бъде приет предложеният състав на Министерския съвет, са необходими 121 гласа от народните представители.

Коалиционните партньори разполагат със 134-ма депутати. Бившите управляващи от ГЕРБ обявиха, че няма да подкрепят предложения кабинет.

След гласуването в Народното събрание, президентът Румен Радев ще се срещне на "Дондуков" 2 с членовете на третия си служебен кабинет преди премиерът Стефан Янев и екипът му да предадат властта на редовното правителство.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК