Изигра ли роля марката "Харвард" в новия кабинет?

Създава се един наистина прозападен елит, смята професорът по политология в Синсинати Иван Иванов

12.12.2021 | 19:05 Редактор: Здравко Черкезов

Парламентът се събира извънредно утре, за да гласува новия кабинет. Заседанието е насрочено за 13:00 ч. Дали това ще доведе до края на политическата криза, е въпрос, който си задават анализаторите не само у нас. 

Обикновено България попада под фокуса на големите медии при голям скандал или назряваща криза. Този път обаче и те, и анализаторите обръщат особено внимание на Кирил Петков и Асен Василев като фигури, които се очаква да сложат край на политическата безизходица. 

Нещо повече, според професора по политология в Синсинати Иван Иванов, видимо се усеща симпатия към тях.

"Прочитам съобщението на медиите като едно облекчение, че младите хора дават заявка да застанат начело на изпълнителната власт в страната. Да намериш двама човека, които са склонни да се занимават с политика в малка страна като България, и двамата да са завършили "Харвард", е куриоз", отбеляза проф. Иванов.

Именно марката "Харвард" без съмнение изиграва ролята си. А завърналите се у нас, за да участват във властта, дават надежда, стана ясно от думите на политолога от Синсинати.

"Създава се наистина един прозападен елит", смята проф. Иванов.

Управленските позиции, оказва се, често са заети от студенти от най-добрите университети. 

"В САЩ имаше една тенденция, че точно възпитаници на Харвард и останалите от Бръшляновата лига са на ключови позиции и това затваря възможностите за останалите", изтъкна политологът.

Според преподавателя в Университета в Синсинати новият екип, който ще седне в министерските кресла, трябва да търси собствен стил. И дава пример с бъдещия министър на културата.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години