Служебният кабинет изненада приятно работещите, майките и пенсионерите

Проектът на финансовата рамка за 2022 г. влиза в НС до две седмици

01.12.2021 | 18:47 Редактор: Елеонора Танева

Въпреки уверенията, че служебният кабинет няма да прави бюджета за догодина, днес стана ясно, че ще внесе проекта в парламента до две седмици. 

Последната актуализацията предвиди от Коледа минималната пенсия да стане 370 лева. Сега служебният кабинет предлага антиковид добавката от 120 лева да продължи още 6 месеца. Това означава, че минималната пенсия ще стане 490 лева.

Галина Георгиева пресмята, че с парите ще може да посрещне коледните празници. 

 

"За помагането - помагат, но ще е добре, ако ги получаваме и занапред. Да не сме в тежест на децата си. Ще можем да напазаруваме допълнително за празниците. А сега и сметките станаха много високи, нещо невероятно е, нямам представа защо сметката за ток е толкова висока този месец", чуди се Георгиева.

Според сметките на кабинета, въпреки кризите, покачващите се цени и инфлацията, икономически страната ни може да си позволи такъв разход. 

"Каквото и да струва, твърдото ни решение е доходът на пенсионерите да не пада. От 25 декември минималната пенсия ще стане 370 лева. А за догодина средното увеличение е 84 лева", заяви министърът на финансите Валери Белчев.

А с бонусите от 120 лева пенсиите ще се увеличат в сравнение със сегашните.

"Като знам голяма част от пенсионерите в какво финансово състояние са, намирам, че това е добре. Въпреки че предпочитам да се преизчислят пенсиите, защото това е една разруха на пенсионната система", коментира Здравка Цанкова, която също е пенсионер. 

В проектобюджета за 2022 г. се предвижда за втората година майчинство да се плащат по 650 лева на месец, както и увеличаване на детските надбавки.

"Ще има увеличаване на детските надбавки, както и прагът на право на получаване. Всеки гражданин с до 510 лв. доход ще има право на детски надбавки, които ще се увеличат с 20%", уточни финансовият министър.

Според финансовите експерти внасянето на бюджета от служебния кабинет сега е правилен и наложителен ход.

"При едно ново правителство ще има размотаване, ще удължат срока от 15 до 30 януари. Това за България не е изгодно. Ангажиментът на държавата е да влезе в последната част на Ковид кризата подготвена. Трябва да се вземат достатъчно заеми, за да се покрие разходната част", заяви финансовият експерт Кольо Парамов.

Служебното правителство ще обсъди така предложения бюджет със социалните партньори в средата на декември. След това веднага ще бъде внесен в Народното събрание.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК