Бюджет по време на криза: Приемат финансовата рамка през януари догодина

След преговорите на тема "Финанси" партиите не виждат проблем и залагат ръст на минималната заплата до 700 лв.

29.11.2021 | 17:43 Редактор: Жаклина Иванова

Освен съставяне на правителство, другата най-важна задача пред 47-ия парламент ще е приемането на държавния бюджет. По време на коалиционните преговори стана ясно, че финансовата рамка ще бъде приета през януари следващата година.

Безпрецедентно - България ще влезе в 2022 година без приет държавен бюджет, като в сила остават финансовите параметри от тази година.

"Балансиран - нито консервативен, нито разточителен ще бъде бюджетът. Няма да бъде постна пица, няма да бъде и обилно салами", каза Владислав Панев от "Демократична България".

През януари държавата ще използва 1/12 част от актуализирания бюджет за тази година. Според Закона за публичните финанси обаче, това крие риск да възникне конституционен спор.

"От една страна, този член казва, че трябва да се харчи толкова, колкото през миналата година. След което се казва, че в същото време могат да се взимат под внимание актове на Народното събрание и Министерския съвет. Възможно е да се появи проблем и някоя социална група да не види това плащане, което е очаквала", посочи Петър Ганев от Института на пазарна икономика.  

"Това за мен въобще не е фатално, тъй като с актуализацията на бюджет 2021 бяха предвидени повече пари за компенсиране на доходите на най-бедните българи заради инфлацията", добави Панев.

Заради забавянето на бюджета се очаква данъците да останат без промяна.

"Неизбежен ще бъде дебатът за данъчните облекчения, които изтичат", изтъкна Ганев.

След преговорите на тема "Финанси" партиите не виждат проблем и залагат ръст на минималната заплата до 700 лева и до 4,5% дефицит. Така държавата ще е готова да посрещне и очакваната инфлация.

"Няма да останат хора под линията за бедност. Дефицитът не е прекалено голям, за да очакваме допълнителен  бонус на инфлацията, която се задава, тоест няма да произвеждаме наша българска инфлация", уточни Панев.

А ръстът на минималната работна заплата, както и заложените промени в новия бюджет, ще влязат в сила след неговото приемане, което може да се случи най-рано от 1 февруари.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК