Преговорите за правителство продължават с лидерска среща

Борислав Сандов каза дали ще бъде екоминистър в кабинет с мандат на "Продължаваме промяната"

29.11.2021 | 13:50 Редактор: Здравко Черкезов

Преговорите за съставяне на правителство продължават. След експертните разговори, сега, за да изчистят спорните моменти, на масата за разговори сядат лидерите на "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". 

Първият кръг на политическите преговори приключи.

"Зададеният тон на публичност и откритост сработи. Няма да е лесно да имаме коалиция от този тип, и то с 4 формации. Това е труден процес", сподели Борислав Сандов от "Демократична България". 

"Доволни сме от обсъжданията. Между отделните партии се търсеше консенсус. Тези преговори ще бъдат успешни и съвсем скоро ще имаме сключено коалиционно споразумение", смята Вяра Емилова от БСП. 

Преди да бъде подписано официалното коалиционно споразумение, има още редица срещи. На масата за разговори сядат лидерите на четирите формации. И на тези срещи не се очаква да се говори за конкретни постове. 

"До момента сме говорили само за политики. Проблемните точни трябва да бъдат изчистени на лидерско ниво. Не е въпросът само да ти дадат министерство, ти трябва да имаш екип и да можеш да реализираш политиките. БСП се чувства най-силна в социалната политика", изтъкна Емилова. 

Именно там се появиха и спекулациите. Възможно е социалното министерство да оглави депутатът от левицата Георги Гьоков. Очаква се Асен Василев да бъде избран за министър на финансите, а Даниел Лорер за министър на външните работи. 

Не се изключва и хипотезата действащи служебни министри да продължат в редовно правителство. Спряганите имена са на вътрешния министър Бойко Рашков и на министъра на образованието Николай Денков. 

Борислав Сандов от ДБ, чието име се появи като номинация за министър на екологията, обяви, че такава покана на този етап не е получавал. 

"Важно е да видим ние до какво окончателно споразумение ще стигнем, чак тогава мога да мисля за това дали съм готов да управлявам този процес", заяви съпредседателят на "Зелено движение". 

Партиите заговориха за едно конкретно име в следващото Народно събрание. Настояват Ива Митева да бъде издигната отново като председател на парламента. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Чечо
преди 2 години