България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще остане ли добавката от 120 лв. към пенсиите и кога ще имаме безплатни детски градини?

Вяра Емилова от БСП: Подкрепяме мярката да се глобяват работодател, счетоводител и работник, ако получават заплата в плик

29.11.2021 | 09:40 Редактор: Теодора Патронова

Работните групи на "Продължаваме промяната", БСП, ИТН и ДБ се разбраха за 50 социални мерки по време на преговорите. Една от тези мерки е да се глобяват работодател, счетоводител и работник, ако получават заплата в плик.

"Доволни сме от преговорите. Аз съм участвала в групата по туризъм, но заедно с колегите от социалната комисия сме изработили пакет от мерки, които представихме на тези обсъждания. Това беше един нов формат. Най-много ми хареса, че между отделните политически партии се търсеше консенсус. До момента винаги политиците са гледали много челно и остро да се противопоставят, докато тук моделът на водене на тези преговори, начинът на представяне на политиките, начинът на одобрение на конкретните политики беше нов. Тези преговори ще бъдат успешни. Съвсем скоро ще имаме сключено коалиционно споразумение и се надявам да имаме и правителство", коментира депутатът от БСП Вяра Емилова в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че българският народ вече е изморен от избори и не можем да му предоставен нов вот напролет. 

"Вярвам, че "Продължаваме промяната" и ние като партньори в новото коалиционно правителство, ще направим възможно с другите политически партии да си стиснем ръцете и България да поеме в посоката, в която трябва да върви. Противопоставянето, което видяхме през изминалите години, не доведе до нищо добро и България върви към дъното. Време е за промяна с млади, амбициозни хора", заяви Емилова пред Bulgaria ON AIR.

Тя изтъкна, че от БСП се борят за преизчисляване на пенсиите към 2018 година и да остане добавката от 120 лв. до края на Ковид кризата

"По-важното в момента е да погледнем политиките, които предлагаме за младите хора, защото те са бъдещето на нашата страна. Ние предлагаме както краткосрочни, така и дългосрочни мерки. Това са политики за семейно подоходно облагане за младите семейства. Важно е младите семейства да имат сигурност, което става, когато са икономически независими и стабилни", поясни Емилова.

Депутатът от БСП добави, че има съгласие между отделните политически партии за безплатни детски градини и каза, че те предлагат и безплатни лекарства за деца до 14 години, както и еднократна финансова помощ за първо, второ и трето дете.

"Подкрепяме мярката да се глобяват работодател, счетоводител и работник, ако получават заплата в плик. Този сектор трябва да се изсветли. Това се случва, защото бизнесът не е дотам развит. Трябва да престанат порочните практики. Тази мярка би донесла и повече пари в бюджета", разясни още Емилова. 

Предложенията на БСП са били приети от другите политически партии и тя се надява да предложат една добра социална политика. 

"Туризмът е един от секторите, които се развиват много бързо, но и е най-засегнат от Ковид кризата. Много са туроператорите и ресторантьорите, които не могат да упражняват бизнеса си заради мерките, които бяха наложени. Предложихме краткосрочни, стратегически и дългосрочни мерки. Една от мерките в дългосрочен план е обединение на бранша. В момента имаме над 100 организации, които самостоятелно работят и всеки иска нещо. Докато не стане цялостното обединение на брашна, няма как да тръгне напред", изтъкна депутатът от БСП. 

По думите ѝ трябва да се вложат много повече средства в рекламата, защото България не се рекламира добре. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 2 години
Егати тъпотията. И какво значение има, ако е официално описана и са платени всички осигуровки към заплатата в плик? Сакън банката да не остане без комисионна! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Престъпление е ТОВА ще ограбват парите на хората, за да могат други да се радват на социализъм и комунизъм фууу къде е демокрацията къде е капитализма, къде е свободата и неприкосновеността на личните пари. Защо ще ни грабят парите за чужди жени и деца. Разните самотни майки дето живеят с по няколко любовници и получават пари без да плащат данъци. Сигнализирай за неуместен коментар