Радев свиква 47-ото НС на 3 декември

Тържественото заседание ще открие д-р Силви Кирилов от "Има такъв народ"

28.11.2021 | 20:55 Редактор: Здравко Черкезов
Радев свиква 47-ото НС на 3 декември

Президентът Румен Радев свиква новоизбраното 47-о Народно събрание на първо заседание в петък, 3 декември. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Първото заседание на парламента трябва да се открие от най-възрастния народен представител. Това ще бъде д-р Силви Кирилов от "Има такъв народ"

Очаква се през седмицата лидерите на "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" да уточнят детайли около състава и структурата на бъдещото правителство.

Очаква се и предложеният за премиер от партията спечелила предсрочните парламентарни избори – Кирил Петков, да получи мандат за излъчване на кабинет.

Вече приключиха експертните срещи, на които бяха обсъдени 18 основни теми. Стана ясно, че заради кратките срокове бюджетът за следващата година най-вероятно ще бъде приет в края на януари.

Третите парламентарни и втори предсрочни парламентарни избори се проведоха на 14 ноември. Победител стана "Продължаваме промяната" на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, която взе 25,67% от гласовете и съответно ще има 67 мандата в новото НС.

Партията на Бойко Борисов ГЕРБ с коалиционния си партньор от СДС за втори път стана втора и ще има 59 депутати. За нея са гласували 22,74% от избирателите.

Трети са ДПС с 13% и 34 народни представители. БСП с изборен резултат от 10,1% вкарва 26 депутата.

Победителят на изборите през юли "Има такъв народ" на Слави Трифонов останаха пети с 9,25%, което им осигурява 25 народни представителя.

На последните две места са "Демократична България" и "Възраждане" с 6,37% и 4,86%. Двете формации ще имат 16 и 13 депутати съответно.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК