Даниел Лорер - външен министър, Николай Денков остава начело на МОН?

Очаква се преговорите за правителство да завършат с детайлно споразумение

18.11.2021 | 13:32 Редактор: Тодор Петров

Още преди да бъде свикан 47-ият парламент, разговорите за съставяне на правителство между политическите играчи вече са в ход. При третия опит за годината за формиране на редовно управление основната цел е да има коалиционно споразумение.

"С едно много детайлно споразумение, в което да се казва: Ще променим това по такъв начин и в такъв срок. Но хората и партиите да знаят около какво са се обединили", заяви пред Bulgaria ON AIR лидерът на партия "Волт" и мандатоносител на "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев. 

Вече се заговори и за конкретни имена на министри. Освен Кирил Петков за премиер и Асен Василев за финансов министър, са ясни и вероятните имена за други постове. 

Даниел Лорер е спряган за външен министър, а за образователен министър е гласен служебният такъв - Николай Денков. Засега това обаче са само идеи. 

Точно те може да се превърнат и в препъникамък при преговорите за кабинет, смятат анализаторите. 

"От гледна точна на постовете напрежението е най-голямо. Тръгват по правилния подход да го правят всички заедно", посочи социологът Васил Тончев.

"Поне година и половина ще е стабилно, никой няма да иска да разбута кошницата. Да, спойката сега е анти-ГЕРБ. Едно правителство не може да съществува на това колко е лоша опозицията", смята социологът Юлий Павлов.

Очаква се следващата седмица президентът да свика първото заседание на НС. Вероятно след това ще покани парламентарните партии на разговори.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 1
Лили Барута
преди 2 години
Свършиха ли се българите? Не го искаме тоя евреин, да се маха към Ориента Сигнализирай за неуместен коментар