България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Настимир Ананиев: Искаме РСМ да е част от ЕС, но не с цената на големи компромиси

"Издигаме Кирил Петков за премиер и Асен Василев за финансов министър", заяви лидерът на "Волт"

18.11.2021 | 08:22 Редактор: Тодор Петров

"Продължаваме промяната" даде заявка да управлява заедно с БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ". Какво ги обединява и в каква посока се движат преговорите? 

"Преговорите се движат много прозрачно за всички. Когато има среща, излиза се на брифинг и се съобщава, че се върви в посока редовен кабинет. Обединение по конкретни политики. България се намира в икономическа, здравна и политическа криза. Служебният кабинет е с вързани ръце, защото няма работещ парламент. Ключово е да има работещ парламент и редовен кабинет", заяви лидерът на "Волт" и мандатоносител Настимир Ананиев пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че изборите все още не са свършили. По думите му е от ключово значение хората да излязат да гласуват тази неделя на балотажа и да подкрепят действащия президент Румен Радев.

"А не кандидата на ГЕРБ и ДПС. Това е ключово, за да може да продължи самата промяна. Много е важно Румен Радев да продължи своя мандат", подчерта Ананиев, но добави, че съставянето на кабинет няма да зависи от избора на президент.

"Тук имаме битка на модела - кой какво олицетворява. Радев олицетворява протестите. Кандидатът на ГЕРБ и ДПС олицетворява модела, срещу който протестираха 70% от българите", настоя лидерът на "Волт" в студиото на "България сутрин".

Ананиев посочи още, че партиите трябва да намерят нещата, които ги обединяват, след което да сключат детайлно споразумение. Искаме да има детайлност, за да може хората и партиите да знаят какво да очакват, отбеляза той.

"Държавата трябва да се управлява синхронно, макар и коалиционно. Държавата е един организъм, а в момента има затлачване - това затлачване е прокуратурата. Там се спира всичко и не се случва нищо. Кирил Петков и Асен Василев показаха много нередности. Хората очакват, че когато някой бъде хванат да изнася милиони в сакове, той ще понесе отговорност. Специализираната прокуратура трябва да се махне, това звено е ненужно", коментира още Ананиев.

Той вярва на думите на лидера на ИТН - Слави Трифонов, че ще бъде направено всичко възможно за съставяне на редовно правителство. И коментира темата по следния начин:

Всички партии, които бяха в 45-ото и 46-ото НС, и бяха част от опитите за сформиране на правителство, в момента разбират, че трябва да се направи крачка назад и да има смирение, за да направим редовен кабинет.

Все още не са коментирани конкретни имена за Министерския съвет, но от "Продължаваме промяната" номинират Кирил Петков за премиер и Асен Василев за финансов министър. Това обаче не са "червени линии" и от "Продължаваме промяната" са склонни да отстъпят, уточни Ананиев.

Няма да преговарят за кабинет с "Възраждане" заради позицията на партията на Костадин Костадинов срещу ЕС.

"Бойко Рашков си свърши много добре работата, не допусна контролираният и купеният вот да гласува. В България има около 500 хил. зависими и купени гласове", изтъкна Ананиев.

По неговите думи Северна Македония е сред ключовите теми на външната ни политика и ще бъде обсъждана в коалиционния формат.

"Искаме РСМ да е част от ЕС, но не с цената на големи компромиси. Имаме споразумение, което от тях не се спазва, но и там има динамика. Македонците като гласуваха срещу Заев, те казаха: Искаме да сме в ЕС, да сме с България в ЕС, очевидно вие не се справяте с тази задача. Ние искаме нормални добросъседски отношения. На Заев му беше вдигнат червен картон, македонците ще се смирят", каза още Ананиев.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
paragraf1
преди 2 години
Какво ли ни чака.. вероятно едно нищо! Вече не вярваме, че някой ще се заеме със смислена политика! Сигнализирай за неуместен коментар