Петков и Василев пред северномакедонци: Искаме нов подход между Скопие и София

"Ако гледаме само назад, никога няма да направим крачка напред", смята бившият финансов министър

15.11.2021 | 09:50 Редактор: Здравко Черкезов
Петков и Василев пред северномакедонци: Искаме нов подход между Скопие и София

Лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев посочиха пред северномакедонската агенция МИА, че сега никой нито в България, нито в Република Северна Македония има полза от това, че между двете страни няма най-добри междусъседски отношения.

"Искаме нов подход за решаване на проблема между Скопие и София", каза Петков. 

"На Балканите живеят 65 млн. души и когато можем да имаме единен пазар, свободна търговия, инфраструктурни връзки и да летим от Скопие до София за 40 минути, всички ще живеят по-добре. Балканизацията и разделенията в региона попречиха да работим за по-голямата цел и да бъдем по-добри", сподели бившият икономически министър пред МИА, цитиран от БТА.

Асен Василев също каза за МИА, че в отношенията между двете страни трябва да се говори за бъдещето и за настоящето.

"Хората трябва да се чувстват спокойни, никой да не бъде угнетяван, трябва да има общ бизнес, групи студенти от двете страни да могат да се посещават взаимно, да се организира балканско първенство по футбол, а не само българо-македонско, и хората да се опознаят и да живеят по-спокойно и в двете страни. Тогава фокусът на историята ще се прехвърли в настоящето и на онова, което можем да направим в бъдеще, тъй като ако гледаме само назад, никога няма да направим крачка напред", смята Василев.

Василев и Петков са категорични, че това може да се постигне със съвместна работа и действия на екипи от двете страни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК