"Политико": Новакът Кирил Петков постигна неочаквано силен резултат на изборите

Тръгва ли България по нов път след пробива на "Продължаваме промяната"?

15.11.2021 | 07:36 Редактор: Теодора Патронова

Новакът в политиката и предприемач Кирил Петков постигна неочаквано силен резултат на изборите в България в неделя, според екзитполовете, които сочат, че той е близо до спечелване на вота и след това би могъл да оглави сформирането на управляваща коалиция, пише изданието "Политико".

В рамките на една година в България се проведоха три парламентарни избора. Бившият министър-председател Бойко Борисов, който доминираше в политиката на страната повече от десетилетие, беше принуден да се оттегли от властта през април в условията на криза на правовата държава, но по-малките партии в страната досега не успяват да сформират работеща коалиция, която да замени управлението на неговата дясноцентристка партия ГЕРБ.

Тази безизходица може да бъде преодоляна в неделя с пробива на новата партия "Продължаваме промяната", основана от бизнесмена Петков, завършил в Харвард, и икономиста Асен Василев (също Харвардски възпитаник).

Двойката се възползва от популярността, която спечели с антикорупционните си действия в служебното правителство на страната, в което бяха министри и обещанието да пренасочат неправомерно отклоняваните милиони от подкупи към образованието и здравеопазването, пише "Политико", цитиран от БГНЕС.

В интервю за вестник "Дневник" Петков и Василев заявиха, че са номинирани от партията си съответно за министър-председател и финансов министър, но подчертаха, че това не са предпоставки за съставяне на коалиция.

Възможно е гласовете в полза на партията на Петков да се увеличат след преброяване на гласовете от чужбина.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Е, как неочаквано. За какво гласувахме с машини? Това бяха най-порнографските избори. Сигнализирай за неуместен коментар