България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Социолози: През юли партиите на промяната имаха 55%, сега имат 54%

Анализ на Юлий Павлов и Васил Тончев

18.11.2021 | 09:02 Редактор: Здравко Черкезов

На изборите през юли партиите на промяната получиха 55% от гласувалите. Сега тези партии получиха 54%. Гласовете през юли са били 1,5 млн., а сега при по-ниска активност са 1,4 млн. лв. За президент няма прегрупиране – Румен Радев е кандидатът на промяната. Това посочи социологът Юлий Павлов в студиото на "България сутрин"

Той смята, че преднината на Радев не може да бъде наваксана на балотажа.

"Вероятността да не бъде преизбран е под 1% и при това само ако се издъни на дебата. Винаги този, който е печелил на първи тур, печели и втория. Още с издигането на кандидатурата на проф. Анастас Герджиков беше ясно. Няма аналог в световната практика да победиш одобряван президент с кандидат, издигнат в последния момент. Не става", категоричен бе Павлов.

Социологът Васил Тончев обаче изтъкна, че по-ниската избирателна активност може да е в полза на проф. Герджиков.

"Дори и при дебат няма как единият или другият да обедини хората от единия лагер да отидат в другия. Теоретично проф. Герджиков би могъл да има по-добър резултат, ако има по-ниска активност. Дебатът сам по себе си работи за това да се увеличи активността и би трябвало да носи повече позитиви на Радев, отколкото на проф. Герджиков", отбеляза Тончев пред Bulgaria ON AIR.

Според Павлов четирите партии на промяната – "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", няма да рискуват да не съставят кабинет, защото иначе ще бъдат наказани от избирателите.

"Виждате какво се случи с партиите, които не успяха да направят кабинет. Всяка от тях понесе щети. Миналия път избирателите видяха най-много вина в ИТН, но и във всички останали, а сега ще бъде ясно кой се отказва. Който се откаже, в следващия парламент няма да го има", подчерта социологът.

Според Тончев е възможно да възникне напрежение между евентуалните коалиционни партньори, а препъникамък да са министерските постове.

"Сега мисля, че тръгват по правилния начин – първо да направят групи, дискусии и политики. И да го правят всички заедно, а не да се договарят поотделно. Но все пак: ще поживеем и ще видим", коментира социологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
1 rate up comment rate down comment 0
Мирела
преди 2 години
Точен анализ, благодаря за обективността!Водещите са прекрасни, както винаги, с удоволствие ви следя ежедневно! Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
2
2 rate up comment rate down comment 0
Вицът на тези избори
преди 2 години
БСП - партия на промяната! Каква промяна, моля?! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
paragraf1
преди 2 години
Каквото е било е все тая.. сега момента е такъв и толкова! Сигнализирай за неуместен коментар