Имаш антитела, тествал си се, но трябва да дадеш още 30 лв. за сертификат

"Държавата казва, че аз отново трябва да си направя тест", сподели Фредерик Димитров

11.11.2021 | 14:00 Редактор: Здравко Черкезов

От днес и хората с антитела могат да си извадят "зелени сертификати". Пред една от столичните лаборатории екип на Bulgaria ON AIR среща Фредерик Димитров. Казва, че е преболедувал Ковид-19, но няма документ за това. Преди седмица си прави тест за антитела, за да се увери, че е защитен. 

"Това ме издразни, че аз реално имам антитела, но в заповедта се казва, че трябва от 11.11, от днес да се дойде и да се направи такъв тест отново. Като аз съм го направил преди една седмица и реално имам антитела. Но държавата казва, че аз отново трябва да си направя тест за антитела, отново да дам 30 лв. Искам да работя свободно, да живея свободно. Доколкото виждам, тези сертификати ще дадат тази възможност", сподели Фредерик.

Д-р Недялко Калъчев, управител на една от големите вериги лаборатории у нас, алармира, че те не разполагат с достатъчен брой тестове за антитела за очаквания наплив от хора.

"Надяваме се да не оставаме без тестове за антитела, но има опасност. Доставчиците са алармирани, задействали са техните си вериги за доставки, но в момента Европа има проблеми с транспорта. Това касае и диагностичните консумативи. Наличните в страната тестове покриват нормалното потребление", заяви той.

Според него лабораториите и в момента са претоварени с работа, а допълнителното тестване ще доведе до нови струпвания на хора. Най-големият проблем остава липсата на персонал. 

"При нас може да правим от порядъка на 500-700 теста на ден. Машинният капацитет не е малък и е добре разпределен на територията на страната, но най-важният проблем е кой ще вземе пробите", посочи д-р Калъчев.

Той смята, че системата за издаване на сертификати за антитела лесно може да бъде манипулирана. 

"Най-простият начин е аз, имайки антитела, да отида в лабораторията и да декларирам, че съм някой друг. Ще дам моята проба и ще кажа – "Аз съм Петър Иванов", ще изрецитирам неговото ЕГН. Лабораториите не са полицейски орган, че да изискват задължително документ за самоличност", заяви д-р Калъчев.

И призова, ако не е спешно, хората да изчакат с теста за антитела.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
4 rate up comment rate down comment 1
Аз
преди 2 години
Ковид е огромно печалбарство, печели се на гърба на здравето и свободата на човека, дано ви приседне Американо-европейски гадове!! Сигнализирай за неуместен коментар
4
3 rate up comment rate down comment 1
Аз
преди 2 години
Ковид е огромно печалбарство, печели се на гър Сигнализирай за неуместен коментар
3
6 rate up comment rate down comment 0
Гласоподавател
преди 2 години
Вземайте колкото си искате . След изборите няма да можете ! Увеличихте стоките от първа необходимост , тока, слагате такси навсякъде ... ? Сигнализирай за неуместен коментар
2
12 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 2 години
Правителствата търсят начини да вземат от народа, заради кражбите си... Малко им остана... Ще има видов ден за престъпниците!!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
14 rate up comment rate down comment 0
оф
преди 2 години
В коя лаборатория правят изследване без лична карта смешници?!?! Сигнализирай за неуместен коментар