Решението за "зеления сертификат" за антитела било прибързано и популистко

На това мнение е акад. Богдан Петрунов

10.11.2021 | 15:46 Редактор: Тодор Петров
Решението за

"Прибързано е решението за признаване на антитела за "зелен сертификат". Никъде в света, освен в няколко кантона в Швейцария, това не е прието като достатъчно основание да се издава сертификат", заяви акад. Богдан Петрунов, един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията у нас.

По думите му, не е възможно от имунологична гледна точка да се докаже кое е това количество антитела, което е достатъчно за конкретния човек, за да бъде защитен от коронавирусната инфекция. 

"Това е теоретично невъзможно, тъй като тази защита зависи от състоянието на имунната система на конкретния човек, от състоянието на организма му в същото време, от придружаващи заболявания, от фактори на околната среда, от начина му на хранене", обясни той пред БНР.

"Решението за "зелен сертификат" при антитела е популистко, което ще доведе до разпространяване на инфекцията. Това няма да ни помогне да се борим срещу вируса. Трябваше да се наблегне на това да се имунизират хората. В цял свят зеленият сертификат има само три елемента - ваксиниран и преболедувал и отрицателен PCR тест", категоричен е акад. Петрунов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК