Решено! Издават "зелен сертификат" и за антитела

Цифрата трябва да е над 150 и тогава ще се признава, че това лице има надеждна защита

09.11.2021 | 14:19 Редактор: Искра Ангелова

"Зелени сертификати" от четвъртък ще могат да получат и хората с антитела, решиха здравните власти. Документът ще е валиден 90 дни, изследването трябва да е извършено в лаборатория, а стойностите да са над 150. 

"Цифрата трябва да е над 150 антитела и тогава ще се признава, че това лице има надеждна защита. Изискването за тестовете е да имат над 90% чувствителност и да са сертифицирани. IgG са най-дълго живеещите антитела, затова изследването ще признава тези антитела. Изискването за IgG над 10 пъти над нормата, е, за да има наистина защита, защото като спаднат антителата по-ниско, те не са ефикасни и пак може да се разболеем", обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Ива Христова.

Издаденият "зелен сертификат" ще важи само за нашата страна, с него не може да се пътува в чужбина. Той ще важи и за учениците и няма да се налага те да бъдат тествани.

Иво Стойчев от "Информационно обслужване" каза, че сертификатът ще може да се издава от 11 ноември, четвъртък. Технологично удостоверението ще се издава от Националната здравна информационна система. Всяка лаборатория ще се интегрира от заложените от нас технически правила, за да може, когато лицето е направило своя тест за антитела, лабораторията да изпрати резултатите към системата. Отговаряйки на изискванията системата ще издаде такъв тип удостоверение и ще върне на лабораторията референтен номер, с който лицето от his.bg ще може да получим своето удостоверение, съобщи Стойчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК