България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ковид-19 засяга мозъка, антителата не са толкова точен индикатор

"В няколко части се наблюдава леко изтъняване на сивото вещество", каза д-р Аспарух Илиев

08.11.2021 | 09:15 Редактор: Искра Ангелова

Учени смятат, че Ковид-19 може пряко да засегне мозъка и да причини множество проблеми като затруднения в паметта и замъгляване.

"Засяга съдовете на цялото тяло - засяга нашето сърце, белите дробове. Ковид-19 засяга и мозъка. Части от вируса директно атакуват елементи на мозъка, а от друга страна - цялата възпалителна реакция в тялото има отражение и върху мозъка. Около 1/3 от всички пациенти, преболедували Ковид-19, особено тежи, които са го изкарали тежко, се оплакват от трудности в концентрацията, бърза умора", каза ръководителят на инфекциозна лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев за "България сутрин".

Той сподели, че във Великобритания чрез изследване са установили, че в няколко части на мозъка се наблюдава леко изтъняване на сивото вещество.

"Допълнително, което наблюдаваме при пациенти с такива симптоми, е, че съществена част от кръвоносните съдове на мозъка могат да се увредят и да се загубят. Смята се, че този процес има обратно развитие, но всичко това показа, че нашият мозък във всички случаи е засегнат. Такива тип увреждания се наблюдава при тежките форми. Това не е вирус, който не засяга мозъка, в някои случаи има психични отклонения", допълни д-р Илиев.

По думите му при повишен риск от Ковид-19 има повишен риск от инсулт. Той препоръчва бустерната доза.

"В момента в Западна Европа все повече държави я препоръчват за всички, за да можем да минем спокойно през есенната вълна, която предстои. Не е нетипично да имаме ваксини, които се поставят по няколко дози. Когато се поставят ваксините започва да се следи нивото на заболеваемост, както и тежките случаи. В даден момент се наблюдава постепенно намаляване на защитата и в този момент се препоръчва бустерна доза. И в Израел проучване показа, че тя значително подобрява защитата. Антителата не са толкова точен индикатор колкото очаквахме", подчерта специалистът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според д-р Аспарух Илиев "зеленият сертификат" у нас ще има ефект.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
2 rate up comment rate down comment 1
Мозъчко
преди 2 години
Пишман-учените също им е засегнат мозъка. Преди малко съм изписан с тежичко развитие на болестта и при 82 сатурация не съм имал никакъв проблем с концентрация или памет или минимално усещана за замъглено съзнание. Ама проферче, бас ловя, че не си и погледнал генома на Уханския вариант - ей така на маса и ти да коментираш празните алели в края, или 4пъти повечето информация спрямо СПИН... Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 3
бг смешки 2
преди 2 години
набийте си 10 дози за да умрете по-бързо и по-сигурно ...и пак има *** които не разбират за кво става дума и се боцкат на поразия ... Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 3
Ради
преди 2 години
мхмм... а догодина по една 4-та доза, за да минем спокойно през пролетната вълна, а пък другата есен и 5-та, за да минем през новата есенна... Логично! Сигнализирай за неуместен коментар