Здравните власти с важни уточнения относно сертификата за антитела

Издаденият документ ще важи за 90 дни

09.11.2021 | 18:05 Редактор: Жаклина Иванова

"Зелени сертификати" от четвъртък ще могат да получат и хората с антитела, решиха здравните власти. Ще са валидни 90 дни, изследването трябва да е извършено в лаборатория, цифрата трябва да е над 150. Издаденият "зелен сертификат" ще важи само за нашата страна, с него не може да се пътува в чужбина.

"Зеленият сертификат" за антитела ще важи и за учениците и няма да се налага те да бъдат тествани.

За да се приеме, че човек има изградена защита срещу Ковид-19, резултатът от изследването за антитела трябва да е 10 пъти над референтната стойност.

"Когато спаднат антителата по-ниско, пак имаме антитела, но те не са ефикасни и ние пак можем да се разболеем", обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Ива Христова.

За тази цел ще се изследват антитела от типа IgG.

"Това са най-дълго живеещи антитела като имунен отговор", посочи още Христова.

Тестът ще се прави само в сертифицирани лаборатории.

"СЗО е приела тази условна единица (150). Тя такава не съществува в лабораторната диагностика, която изравнява стойностите на всички видове лаборатории, методики и тестове", изтъкна здравният министър Стойчо Кацаров.

Сертификатът за антитела ще е валиден 90 дни и само за територията на България. Той ще може да се сваля от страницата на Националната здравно-информационна система.

"За целта всяка една лаборатория трябва да бъде успешно интегрирана по заложените от нас технически правила, за да може, когато лицето е направило своя тест за антитела, лабораторията да изпрати съответните резултати до системата", уточни Иво Стойчев от "Информационно обслужване".

Документът ще може да се издава и на хора, които са преболедували безсимптомно или са имали положителен резултат след домашно направен тест от аптека. Лабораториите в страната сами ще определят цената на теста.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК