Как да си изкараме сертификат за антитела и каква информация съдържа (+СНИМКА)

Документът е валиден 90 дни от датата на направеното изследване и важи само у нас

11.11.2021 | 09:42 Редактор: Тодор Петров
Как да си изкараме сертификат за антитела и каква информация съдържа (+СНИМКА)

"Информационно обслужване" АД осигури възможност за издаване на удостоверение за наличие на антитела срещу коронавирус, доказано чрез лабораторен тест. 

Всички граждани, които имат направено изследване за наличие на IGG антитела срещу коронавирус след 11.11.2021 г. и лабораторният резултат е със стойност над 150 BAU/ml, ще могат да изтеглят своето удостоверение от интернет портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) на адрес https://www.his.bg/bg/dgc

Те трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и Национален референтен номер (НРН) на резултата от изследването. НРН може да бъде получено от лабораторията, направила изследването. На място може да бъде взето и самото удостоверение. 

Документът е валиден 90 дни от датата на направеното изследване и важи само на територията на България. С него няма възможност да се пътува зад граница. 

Генерираното удостоверение за наличие на антитела срещу коронавирус, доказано чрез лабораторен тест е с различен формат от европейския модел на зелен сертификат. В документа се съдържат всички задължителни атрибути - QR код, номер на удостоверението, лични данни на лицето, начална и крайна дата на валидност, лабораторен резултат от изследването на антителата и номер на лабораторията или лечебното заведение, където е взета пробата.

За да бъде валидно удостоверението, изследването за антитела задължително трябва да е направено след 11.11.2021 г. от лаборатория, която е успешно интегрирана с НЗИС. Тестове, направени извън територията на Република България или в лаборатории, които все още не са свързани с информационната система на Министерство на здравеопазването, няма да могат да бъдат използвани за генерирането на електронния документ. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Министерството на здравеопазването даде 13 млн. лева за закупуване на 400 000 теста за деца. Вчера са направени около 38 000 проби, което е около 10% от цялата поръчка и струва 1.3 милиона лева !Открити са 5 положителни проби или за да бъде открита една положителна проба са изразходвани 260 000 лв ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Ако сме възрастен човек, не работещ с компютър и нямащ интернет, как ще получим сертификата? Сигнализирай за неуместен коментар