Радев: Спазвайте мерките, Делта плюс идва!

Сериозна червена лампа за всички е изчерпването на леглата за интензивно лечение, заяви президентът

26.10.2021 | 15:15 Редактор: Здравко Черкезов
Радев: Спазвайте мерките, Делта плюс идва!

Сериозна червена лампа за всички е изчерпването на леглата за интензивно лечение. Това каза президентът Румен Радев след като посети Центъра за спешна медицинска помощ в София.

Държавният глава изрази признателност към екипите на Спешна помощ за всеотдайната им работа.

"България е водеща по смъртност, т. нар. златен шанс го дават тези хора. Те са достатъчно натоварени и без пандемия. Видях с очите си да даваш дежурства в Спешна помощ, да координираш този процес по време на пандемия. Държавата е длъжник на тези хода. Базата има своя лимит, трябва и по-добро заплащане", коментира Радев.

Относно координацията и обикалянето на линейки из болници, той заяви: "Видях кол центъра, който координира тази дейност. На едно огромно табло са показани всички свободни легла. За съжаление, там, където беше брой интензивни легла свети в червено. Проблемът не е в координацията, хората тук я правят, а в изчерпване на леглата в реанимацията. Това е сериозна червена лампа за всички".

"Този щам, който идва при нас – "Делта плюс", се разпространява изключително бързо. Заразността е хиляди пъти по-голяма. Има рязко нарастване на случаите. Призовавам към всички да сме отговорни и съзнателни като общество. Само със спазване на мерките може да преодолеем това препятствие", добави президентът.

"Каква е алтернативата? Вижте Латвия – пълен локдаун, алтернативата е затваряне на всички търговски обекти, без на тези от първа необходимост и аптеките. Виждате вечерен час в някои държави. Цялата държава замира. Това ли искаме? Това се опитва МЗ и държавните институции да избегнем. Да избегнем такъв момент, който с огромни щети за социални, икономически и културен живот", коментира още той.

"Лекарите се измориха да обясняват, че изходът от ситуацията да се движим от локдаун към локдаун е ваксинацията. Няма по-надеждна защита в момента от ваксинацията в борбата с вируса", поясни Радев, предаде "Фокус".

"Не сме чакали. Правителството има ясен план, обявен юли, септември се актуализира с всички стъпки", уточни той.

Според Радев е време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да даде ясен отговор защо саботира ваксинационния процес с лъжливи, манипулативни изказвания. По думите у това е недопустимо. Президентът уточни, че става дума за изказвания, свързан със срока на годност на ваксините.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК